A hajdani Tessedik Sámuel Főiskola - ma Szent István Egyetem - parkjában találhatjátok a szobrot. Az alkotást eredetileg 1942. szeptember 13-án emelték fel, Tessedik születésének 200. évfordulóján. Tessedik Sámuel alakját Keviczky Hugó formázta meg. Jelenlegi helyén 1970 óta áll.
Tessedik Sámuel több mint két évszázada igen sokat tett ezért a városért, és nem csak egyirányban kutatta az életet, nem csak a múltba vájkált, de a jövőbe is. Bizony, volt idő, amikor egy evangélikus lelkész modern volt, széleslátókörű és haladó. Túl a hittudományon, a pedagógia terén, a mezőgazdaságban is buzgó tudósnak, kísérlezetőnek számított.
A német származású szlovák jól megtalálta a helyét Szarvason, két házasságából 18 gyereke született, igaz csak kevesen érték meg a felnőttkort, buzgalom ide vagy oda. Tudományos hagyatéka feltétlenül indokolja emlékének ápolását, ez a szobor tekintélye teljében a Körös hídtól pár méterre ábrázolja őt.