Ha jól érzékelem, valami pécsi püspökök építették, adogatták egymásnak kézről kézre ezt a kastélyt vagy várat, mikor mire használták. Ahogy terebélyesedik az egyházi parazita vagyona, hatalma, tekintélye, úgy bővül a vár is. (Érdekes, csupa "a"-betű fickóval kezdődött a történet. . . Alsáni Bálint, Albeni János, Albeni Henrik, Athinai Simon.
. . ) A törökök simán elfoglalták, a magyar keresztények meg többször felgyújtották. . . remek idők voltak ezek. Na, de a vár olyan, amilyen. . egy síkvidéki, a falu közepén álló épületke, (talán az udvarház volna a pontosabb fedőfogalom) valószínűleg legfeljebb egy lokális jobbágylázadásnak tudott volna ellenállni üggyel-bajjal. 500 milliót itt is hozzánkvágott az Európai Unió várfelújításra, a felújított vár meg szerethető is, meg nem is. Elveszíti varázsát, múzeumpedagógiai izé válik belőle, meg konferenciaközpont, némi álmúlttal. Egy igazán kedves hölgy a recepciós, lejön, segít, megmutatja, merre menj, mit hol találsz lent meg fent. Van valami boszorkányos rész is, nyilván elég népszerű, bemutatja, hogy a kretén egyház milyen ürügyekkel üldözte és kínozta az embereket valaha. Nincs is ebben semmi tiszteletreméltó, csak valami szánalmasan nevetséges. De persze mi jól éreztük magunkat, nagy polgári segítség ez a magyar családoknak, hogy be lehet öltözni szerzetesnek, püspöknek, várúrnőnek. . . stb. és a nejemmel együtt kellőképen jól ökörködtünk is ezzel a lehetőséggel. Egyébként ajánlom bárkinek felfedezésre, megtekintésre, közvetlenül a falu templomának odalához támaszkodva találjátok a várat!