Szatmárcsekei csónakos fejfás református temető Szatmárcseke
Szatmárcsekei csónakos fejfás református temető Szatmárcseke
2 értékelés
Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
Szatmárcsekei csónakos fejfás református temető Szatmárcseke bemutatkozása
A Szatmárcsekei temető különös fejfáiról nevezetes. A mintegy 600, csónakot formáló fejfákat – melyek stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert formálnak meg – máig nem ismert okból helyezték el a temetőben.
Egyes vélekedések szerint ősi finnugor szokást, a csónakban útnak indított halottakat szimbolizálják, más szerint arra utal, hogy árvízkor a helyet csak csónakkal lehetett megközelíteni. Bárhogy is legyen, a temetőt jellegzetes szépséggel ruházza fel. A temető legmagasabb pontján nyugszik Kölcsey Ferenc, mely Gerenai Antal tervezett köroszlopos emlékhelyen egy hasábtalapzaton áll. 1838-ban bekövetkezett halálakor abba a kriptába temették, ahol öccse is örök álmát aludta.
Kihagyhatatlan 2022. október 16.a párjával járt itt
Azt gondolom, magyaroknak kötelező egy életben legalább egyszer ide elzarándokolni és Kölcsey Ferenc sírjánál tisztelegni. A csónakos fejfák nagyon érdekesek, különlegesek és e hagyományt tarják a mai napig is, így temetkeznek napjainkban is.
Kihagyhatatlan 2022. július 16.a párjával járt itt
Nem nagyon vagyok hivatott eldönteni a vitát, hogy a szatmárcsekei temetőben álló mondhatjuk nyugodtan: világhíres - csónakos fejfák, kopjafák valóban csónakot jelképeznek-e vagy embert ábrázolnak, de erről megoszlanak a vélemények. Én csak látogató voltam, turista, mafla nézelődő.
A csónakos fejfák közül messziről látszik és kiemelkedik Kölcsey Ferenc sírja, na, az nem kopjafából van, hanem egy díszsírhelyen, oszlopok között, kőből. A nemzet himnuszának írója legyen megbecsülve még halálában is. Jólesett, hogy itt is tiszteleghettem az emléke előtt. A csónakos fejfák meg szóval azért nem egyformák, csak hasonlítanak egymásra. ahogy a kopjafák is, itt is kifejeznek valamit, beszédes jelek ezek. Egyébként az összes ilyen fejfa tölgyfából készül és máig nem is engednek a hagyományoktól eltérő fejfával itt temetkezni senkit. Ajánlott kirándulási célpont minden érdeklődőnek!