A százhalombattai "Matrica" Múzeum 1987-ben alakult meg az első állandó kiállításának megnyitásával egyidőben. A múzeum egy római kori településről (Matrica, ejtsd: mátrika) kapta a nevét; az itt végzett ásatások legszebb leletei megtekinthetők a kiállításon, valamint a Dunafüreden helyreállított római fürdő is látogatható.
A tárlat az idő és a tér tengelye mentén került kialakításra. Bemutatásra kerül az ember és környezetének kapcsolata, egymásra hatása a hatalmas érintetlen térben megjelenő első kisebb emberi közösségektől egészen a mai napig, amikorra az ember törékennyé változtatta környezetét.
Véletlenül kerültem ide, nem ide készültem, de a Harcsa csárdát kerestem és itt találtam parkolót a közelben. És éppen erre járt ez a múzeum is, nosza, legyünk kíváncsiak, mi az a matrica, ami múzeumba való? Nagyon kedves, aranyos hölgy fogadott, elmagyarázott mindent, itt ez a két szint, meg még a múzeumhoz tartozik kint a régészeti park is, de az egy egészen más téma.
Szívesen végigsétáltam, megnéztem itt Százhalombatta régmúltjának és közelebbi múltjának nyomait, érdekes volt, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon jól szervezett, egy kifejezetten szerethető koncepció alapján épül fel az egész, gyerekbarát, információgazdag és játszva tanít, szóval, le a kalappal!