REÖK - Regionális Összművészeti Központ Szeged bemutatkozása
A korszak jelentős építésze, Magyar Ede 1907-ben építette meg a magyaros szecesszió jeles épületét, a Reök-palotát. A beruházó Munkácsy Mihály unokaöccse, Reök Iván vízépítő mérnök volt, ezért az épület meghatározó motívuma a víz lett, erre utalnak a díszítő kék vízliliomok a fehér homlokzaton, illetve a vízinövények sora az erkélyrácsokon.
A palota eredetileg lakóházként épült, mely 2007 óta a regionális Összművészeti Központ nevet viseli. A vízépítő mérnök egykori rezidenciája ma a legkülönfélébb művészeti ágak képviselői számára biztosít terepet, többek között Picasso, Goya, Chagall és Rembrandt műveit csodálhatták meg a látogatók az időszaki kiállításokon. A REÖK emellett zenei programok, kisebb színházi produkciók és más kulturális események közismert színhelye is.
Vívódtam azon, hogy négyest vagy ötöst adjak ennek a helynek, mert megpillantva káprázatosan szép, impozáns remekmű, a funkcionalitására, gondolom, később helyeződik majd a hangsúly. Mindenesetre tudatosan készültünk ide, megtekinteni egy kiránduló csoporttal.
A nyolc öregembert, úgy emlékszem, öregáron beengedték, a csodaszép lépcsőházban felvonultunk az emeletre, a teremőr hölgy az első szinten próbált győzködni, hogy itt kell ám kezdeni, mert névsorban vannak a képek, de én, többedmagammal inkább fentről kezdtem, és úgy haladtam lefelé, névsortól függetlenül. Kortárs magyar művészek kiállítása van, fotók, képek formájában. Érdekes és kalandos ennyi termen át a képeket nézegetni és bizony van közöttük nem egy nagyon is figyelemreméltó, Valahogy nem adnak hozzá az épülethez többet a képek. Gondolom, itt volt éppen hely a bemutatóra. Stílusában más, egyennagyságú ábrák, fotók, sorba felrögzítve. A palota meg szecessziós. De más dolga sincs, mint az üres termeit erre a célra átadni. Az erkélyek belülről nézve már nem olyan szépek. Nem lehet rájuk kiállni, az ajtók zárva vannak, tele vannak madárürülékkel, meg galambok elleni tüskés riasztókkal. Meg odatákolt drótokkal. Szóval, az épület kívülről meseszép, a lépcsőház szintén. Aztán tovább nem tudom. De ajánlom is szívesen.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.