Székesfehérvár legjobb éttermének van kikiáltva. Ha arrafelé kirándulunk, mi egy másik helyre szoktunk menni, de mivel (talán a Covid miatt) rég újult meg az étlapja, gondoltuk, kipróbálunk valami mást. Nem bántuk meg, de. . . Az ételek finomak, udvarias kiszolgálás, gusztusos tálalás. Hányszor írtam már le!
Itt sincs semmi baj ezekkel, de amiért jöttünk, a másság hiányzik. Mintha minden fiatal séf ugyanabban az "oskolában" tanult volna. Több hasonló étteremben, bisztróban ettem már, mindegyik hozza az elvárt színvonalat, stílust, de hol marad az egyediség? A Sigmában is minden adott: kitalált koncepció, profi csapat, jó helyszín, törzsközönség. Miért nem mernek kicsit kísérletezni, játszani? Például: kacsamáj diós nudlival, almával. Alma-dió-máj tuti kombó. Csak az alma lehetne kicsit savanykásabb, a dió markánsabb. Egy másik ételben a céklák az egy fajta, párolt cékla. Lehetne sütni, fermentálni, többféle céklát kínálni. Amit itt nagyon komolyan vettek, és ezt máshol nem igazán tapasztaltam, az a távolságtartás. Nagyobb asztalokat tettek be, kevesebb főnek, így tartva be a járványügyi előírásokat. Piros pont érte! Viszont a mellékhelyiség nagyon kevés. Még egyszer hangsúlyozom, ez egy jó étterem. Csak nem emlékszem rá.
Miért 67? A válaszra könnyen rá lehet jönni, a tulajdonos 1967-ben született, de nemcsak ő, hanem több barátja is, akikkel közösen megálmodták és létrehozták ezt a fine dining éttermet Székesfehérvár belvárosában egy szépen felújított régi ház földszintjén. Csendes, macsaköves utca, zöld kapu.
Belépve nekem a hely hangulatáról és belső kialakításáról a budai Arany Kaviár ugrott be, bár ott sokkal több volt az arany. De a 67 is nagyon elegáns, nekem egy kicsit feszélyező, kardot nyelős, nem az a hely, ahol felszabadultan tudnék szórakozni. gyönyörűen megterített asztalok, dizájnos egyedi kárpit a székeken. Az is fokozta ezt a hűvös hatást, hogy szinte teljesen üres volt, csupán egy asztalnál ült egy pár. Este vagy hétvégén gondolom, nagyobb a pörgés, bár a 67 árfekvése egyfajta automatikus szűrőként működik. Az árak átlag felettiek, fehérvári viszonylatban nyugodtan nevezhetjük drágának is. A levesek és a desszertek 1300-1800 Ft között, előételek, saláták, desszertek 3000 Ft környékén, főételek 3600 Ft-tól majdnem a csillagos égig (a 220 g-os Pérmium USA Omaha Nebraska bélszín steak 14990 Ft-ba került). Nem tartozom azok közé, akik egy nap 2x is tudnak ebédelni, így itt csak desszertet kértem, az Eszterházy torta-törökméz-diótorta kerációt (1400 Ft). Gyönyörűen megkomponált tányér, ahol minden apró részlet a helyén van. Azt kell mondjam, hogy bár finom és kellemes volt, de nem tartozik életem meghatározó desszertjei közé. Egyszer azért még szívesen visszatérnék ide végigenni egy ételsort. A pontozásnál számomra az összélmény nem volt 5 csillagos, de úgy gondolom, nem lenne fair lehúzni, mert valóban realitás az 5 pont arra a színvonalra, amit a 67 nyújt.
Székesfehérvár belvárosának legszebb épületében egy csodálatos étterem. Sok étteremben jártunk de nekem még mindig a 67 a favorit. Emlékszem a mangalica szűz és az uborka saláta ízére. A Sauska pedig fenomenális volt, amit az étel mellé ajánlott a pincér.
A szeptemberi 30 fokban természetesen a teraszon választottunk helyet - a barátnőm és én. Még dél sem volt, mi voltunk az első vendégek. Ő az étlapról kért egy tanyasi csirkét, én pedig a napi ajánlatból hagytam magamnak ajánlani egy rizottót carpaccióval és parmezán sajttal.
Korábban több helyen is azt olvastam, hogy a 67 a magyar konyha újraértelmezésére vállalkozott. Ha így van, maradtam volna inkább az eredeti magyar konyhánál. Tiszességes iparos terméket kaptunk, semmi szenvedéllyel és néhány szépséghibával. A csirke körete mellé adott sárgarépagömbökkel meg is lehetett volna sorozni a szemben ülő és unatkozó pincért, olyan kemény gömböcskéket hoztak. Az én - állagra amúgy remekül eltalált - rizottómon pedig nem carpaccio volt, hanem közönséges bolti sonkaszelet. Így - bármilyen jó volt a kiszolgálás - az ott hagyott 7000 forint sok volt mindezért. A stílusgyártás helyett többet ért volna némi íz, még ha hagyományos alapon teszik is bele az ételbe.
Néhány hete tértünk be barátaimmal egy ebédre. Nagyon sok félét hallottam már az étteremről,most végre volt alkalmam kipróbálni. A felszolgálás udvarias,kedves rutinos és pontos volt. Az ételek kiválóak voltak gyönyörűen tálalva. Nem nélkülözték a kreativitást és az odafigyelést. A legnagyobb sikere a steaknek volt.
melyet hárman is fogyasztottunk a társaságból. Három különböző sütésű fokozaton kértük és kaptuk is. Egyszerűen fantasztikus volt minden! Csak ajánlani tudom!
Igen, ezzel nincs is baj, keveset eszem, és igényeset, ha tehetem. De a kiszolgálás korántsem figyelmes, csak a jeles vendégekkel foglalkoznak. A hangulat fagyos, s amilyen drága, annyira emiatt nem éri meg. Az ételek finomak, nagyon jó minőségűek, kreatívak is, és ízben, ötletben hozzák az extrát.
67, Imola, Walter, Kistücsök, Kereskedőház (ha még működik, nem hallottam róla az utóbbi évben) – íme egy csokor a Budapesttől elérhető távolságban működő vendéglőkből (egy lezser mozdulattal ide vettem Egert is, valahogy nem tűnik olyan távolinak, kényelmes tempóban másfél óra alatt megközelíthető), melyek a magyar ízek újraértelmezésével (is) foglalkoznak.
A 67-ben adják a „Panko morzsába panírozott, serpenyőben sült rántott szelet pirított burgonyával és „uborkasalátás” zöld levelekkel” című ételkompozíciót, mely Magyarország legjobb rántott húsaként volt említve a „TopLista Gasztronómia 2011” kiadványában. Az étlap meglehetősen hosszú, de ez nem megy a minőség rovására. Az árak megfizethetőek, a dizájn tán túlontúl is egyszerű, boltíves kőfalakon elférne több dekoráció. Jó szívvel ajánlható hely.