A Cafe Frei hálózatot tipikus négy pontos hálózatnak tartom. Azért tértünk be ide egy jóbarátommal, mert azt reméltük, hogy megihatunk valami kézműves sört. A rendkívül kedves pultos hölgy jelezte, hogy volt ugyan a választékban minőségi sör, de mára már semmiféle alkoholt nem tartanak.
Jóbarátom le is mondott arról, hogy bármit fogyasszon, de én becsomagoltattam egy vegán diós répaszeletet, mert azt még nem kóstoltam az egyébként jónak mondható sütiválasztékból. Nem volt rossz, de ár/értékben 3 pontnál nem tudok rá többet adni.
Gyors döntés alapján pihentünk a párommal Székesfehérváron. Az esti séta közben felfedeztük a Cafe Frei kávézót, aminek nagyon megörültünk, mert nagyon kedveljük a Frei kávézót. A sok fajta kávé közül mindig tudunk választani ízlés szerint. A kiszolgálás itt más volt mint pl. Győrben.
Itt elsősorban a pultnál kell megrendelni a kávét, és csak azután szolgálják fel. Ez picit meglepett ez a fajta kiszolgálás, de gondolom meg van rá az oka. Nagyon ügyesen el is készült a kávénk és ki hozta a felszolgáló hölgy, amit ízletesen el is fogyasztottunk. Élmény volt számunkra a kávézás, ebben hangulatos városban.
Székesfehérvári városnézésem során megpróbáltam minél több programot besűríteni, felkeresni azokat a múzeumokat és látnivalókat, ahol középiskolás korom óta nem jártam. A Fő utcán lévő két múzeum közé beékeltem a Cafe Frei-t egy jó kávéra.
Azt szeretem bennük, hogy bárhová is tér be az ember az ország bármely pontján, mindenhol ugyanazt a megbízható kínálatot hozzák, és mindig teljes a készlet. Én legalábbis még sosem találkoztam náluk olyasmivel, hogy bármelyik kávé ne tudták volna elkészíteni alapanyag hiányában. Mert náluk a kávék többsége ízesített. Mindig előrukkolnak valami újdonsággal, de a régi kedvenceket sem veszik ki a repertoárból. Ráadásul az áraik is kifejezetten kedvezőek. A fehérvári Frei kávézó a belváros szívében, a sétálóutcán található, átlagos méretű, kényelmesen le lehet ülni, a dekoráció a szokásos, színes, egzotikus hangulatú. A pultnál kell rendelni, itt viszont nem sorszámot kiabáltak be, amikor elkészült, hanem kihozták a kész tejszínhabos lattét (570 Ft) az asztalomhoz, talán azért, mert a lazább forgalom ezt lehetővé tette. Egyébként hétköznap munka- és iskolaidőben is voltak egypáran, akkor sem volt üres. Időről időre a süteményeikből is szoktam kérni, amelyek több kontinens ízeit mutatják be, hasonlóan a kávé-koncepciójukhoz. Persze azt nem tudom, hogy ezek a valóságban mennyire számítanak ott autentikus desszertnek. Az új-zélandi passiógyümölcsös málnás tortácska nagyon jól nézett ki (530 Ft), finom, friss és könnyű is volt, intenzíven gyümölcsös, és ellentétben jó pár kávéjukkal, ez a süti egyáltalán nem volt édes és tömény sem.
Decemberben s januárban voltunk a kávézóban a férjemmel, először tetszett, hogy alig volt hely ahová leüljünk, másodjára már taszított ez a zsúfoltság. A finom kávékülönlegességet szürcsölgetve egy kicsit feledtette velünk, hogy szinte idegenek ölében fogyasztunk, egy padsoron sorjázva mint verebek a dróton- minike asztalkák mellett.
. . kabát kabát hátán. . . háát ezért sokat nem időz ott egy ember lánya s fia sem. Lehet hogy pont így találták ki s ezért nem zeg-zugos, marasztalós, elbújós, cukimuki, hangulatos. . . ? Kézről kézre járt a kilincs. Amit kaptunk finom. Nagyon finom. Kiszolgálás lehetne minőségibb. Érdemes kipróbálni. Emberiszonyosok, először kukkantsatok be az ablakon! ! ;-)
Bár szeretem a Frei kávézót, most mégse tetszett annyira. Én szeretem, hogy rengeteg nemzet kávéja közül lehet választani - ezért ajánlottam a társaságunknak. Kicsit csalódott voltam, mert majdnem 25 percet kellett várni 4 kávéra. Átlagos volt a kiszolgálás és a hely miliője se volt túl megnyerő.
Ha javasolhatnám, akkor a kiszolgálás ne a pultnál legyen, mint egy menzán és minden asztalon legyen plusz cukor. Nekem ez minden Frei-ből hiányzik! Egyébként a kávék nagyon finomak (csak jól kell választani) és különlegesek.
A kávézóba belépve nyugodt, kellemes légkör fogadott, halk zene, szép berendezés, kényelmes székek, megkapó stílus. A bútorzat különösen elnyerte a tetszésemet, keleties hatást kelt. A választék rendkívül nagy, az itallap igényes, a tisztaság kiváló. Banános-csokoládés shake-t ittam, nem nyűgözött le maradéktalanul, nem okozott különleges ízélményt.
A pincér kedvtelensége, az ott dolgozók rideg magatartása miatt kap 4 pontot. A mosdókat kicsit nehéz megtalálni, viszont higiénikusak és kulturáltak. Összességében jó élményekkel távoztam, de legközelebb talán egy másik városban próbálom ki.
A múltkor Győrben tapasztalhattam meg a Frei hálózat kávézóját, most Székesfehérváron. Hát, nem egységes. Győrben kiszolgáltak, itt pultos rendelés van. Mire rájöttünk eltelt egy negyedóra! Itt legalább elfogadták a bankkártyát fizetőeszközként. A hely egyébként nem dohányzók részére nyomasztó.
Nyilván a kávé mellé elmegy a cigaretta, de ezt csak kint lehet megtenni, azaz nemdohányosok csak bent kávézhatnak. Bent viszont igen meleg van. nem megy a légkondi, az ajtó nyitva, a zene szól, a kávégép búg, a rendeléseket (kész a kávé) hangosan kiabálja a készítő a kihordó pincérnek. Abszolút nincs kávézó , kávéház jellege, inkább cukrászda. A két Frei kávézó (Győr, Székesfehérvár) abban megegyezik, hogy mindenhol el van dugva a WC, és ha meg is találjuk, csak egy ülőke az egész, nem dizájn, nem szuper, mintha az csak egy szükséges rossz lenne.