A székesfehérvári Kossuth udvarban lehetünk fültanúi az órajátéknak, mely naponta öt alkalommal szólal meg. Az óra a magyar történelem legendás alakjait jeleníti meg, harangjátékkal kísérve. A figurák között láthatjuk Szent István királyt Imre herceggel, Szent László küzdelmét a kun vitézzel, Szent Erzsébetet és Szent Margitot illetve Mátyás királyt és Beatrix királynét.
A 12 hónap nevét felsoroló körívhez kapcsolódik a csillagtérképet ábrázoló tárcsa, mely havonta a megfelelő ábrát a hónap nevéhez igazítja, így egy év alatt fordul körbe a számlapon. Az Órajáték épületében Óramúzeum is látogatható minimum 10 főtől, mely előzetes bejelentkezéshez kötött. A múzeumban egy értékes magángyűjteményt tekinthetünk meg. Órajáték időpontjai: naponta 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 és 18:00 óra.
Kihagyhatatlan 2023. március 22.barátokkal járt itt
A Kossuth utcai Borbár teraszán üldögélve éppen egy csodás Kabar bort kortyolgattunk, amikor említettem, hogy majd be kell menni megnézni az órát az udvarban. Arra nem is számítottam, hogy éppen sikerül elcsípni az órajátékot, de kezdtek gyülekezni az emberek, és pincérünk is jelezte, hogy mindjárt kezdődni fog valóban.
Délelőtt 10 órától két óránként, utoljára este 6 órakor járnak körbe a figurák az órán. Az órajáték figurái a magyar történelem olyan királyi személyiségeit ábrázolják, akiknek nevéhez legendák fűződnek: Szent István, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit, Mátyás király és Beatrix királyné alakjai is megjelennek. Az órajáték az Óramúzeum épületében, annak tornyában található, Fehérváron járva nem szabad kihagyni. Igazából a fotók nem is adják annyira vissza, videóra érdemes felvenni, de még inkább személyesen átélni, megnézni, illetve meghallgatni a szép harangjátékot.
Sajnos az órajátékot most nem láttam, mert nem akkor érkeztem oda, de azért készítettem pár fotót. Tetszett az élénk színek használata az épületen. Egy kis terecske van előtte, nyáron biztosan szép lehet, sok virágga díszítve.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 19 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.