16. helyezett városi Egyéb látványosság közül
Kategória Egyéb látványosság
Virágóra Székesfehérvár bemutatkozása
A Virágóra 1960-tól látható Székesfehérváron, melyet Horváth Jenő városi főkertész tervezett. 1970-tól haláláig Kovács Jenő órásmester tartotta karban, ezt követően fia vette át. Minden évben megújuló alkotás, mely tavasztól őszig mutatja a pontos időt. Az óramutatókat földbe süllyesztett óraszerkezet működteti.
A számlap mellett található a pontos dátum, melyet virágokból raktak ki és naponta átültetik.
Fehérváriként a Virágóra egy alapvető tájékozódási pont volt a számomra. Soha életemben nem mondtam az senkinek, hogy találkozzunk az Országzászló téren - ahol egyébként a Virágóra található - , ellenben a Virágóránál számtalan alkalommal találkoztunk barátokkal, osztálytársakkal, ismerősökkel.
De helymeghatározásként is gyakran használtuk, hogy a keresett épület vagy helyszín a Virágórától merre található. Ezt a városban úgyis ismeri mindenki, nincs mit rajta magyarázni. Lehet azt mondani, hogy ez a város egyik szimbóluma, amely már több mint 60 éve, az 1960-as évek óta "ki lett találva" és ugyanazon a helyen "működik". Egy kis dombra van felépítve, hogy jobban látható legyen. Az óramutatókat a föld alá beépített speciális óraszerkezet mozgatja, tavasztól őszig mutatja a pontos időt. Folyamatosan, idénytől függően változik, hogy éppen milyen virágokkal van beültetve, de mindig nagyon szép színes, változatos. Jó ránézni. Az óra mellett a napi pontos dátum is olvasható, szintén virágokból kirakva. Ezzel folyamatos munkát adnak a városi kertészeknek. Azt nem tudom, hány órakor szokták csinálni, de biztosan korán, mert én soha nem találkoztam velük össze, mindig csak a szép végeredményt láttam. Legutóbb a téli időszakban jártam Fehérváron, amikor is éppen pihenőidejét töltötte virágok hiányában. Ami miatt még kedves emlékeket ébreszt ez a hely, hogy tizenéves gimnazista koromban itt a téren volt a barátokkal a törzshelyünk.
Jó kis találkahely ez Székesfehérvár közepén, az Országzászló téren. Emlékszem, valaha én is használtam annak. Évente változik, megújul, a virágok más képet mutatnak, és az óra is jár, a föld alatt működik a szerkentyű. Most karácsonyi vásár bódéi vannak előtte, kicsit takarják.
De nagyon érdekes, hogy decemberben is található a számlapján virág. A napi dátumot meg az óra mellett naponta újraültetik.