A képtár épületét 1945-ben adták át, mely eredeti neve Horthy Miklós Kultúrház volt. Később a Városi Tanács átengedte múzeumi célokra a kihasználatlan épületet. A képtárat 1955-ben nyitották meg, melyet Csók Istvánról, a 20. századi magyar festészet kiemelkedő alakjáról neveztek el.
Az első kiállítás bemutatta a magyar festészet történetét a 19. század elejétől 1950-ig. Az évek alatt a Csók Képtár magas minőségű képzőművészeti eseménynek adott otthont, melynek köszönhetően országos és nemzetközi hírnevet szerzett.
A Csók István Képtár a város belső történelmi magjában, egy csendews kis téren található, a képtár épülete határozza meg és uralja a teret. Építését 1937-ben kezdték el Horthy Miklós Kultúrház leendő elnevezéssel. Az emeleti kiállítótermet az épület tervezésekor Aba-Novák Vilmos Magyar-francia történelmi kapcsolatok című díjnyertes pannójához igazították, melyet ide terveztek elhelyezni.
Mivel az épület csak 1945-re készült el, a terv érthető módon "ugrott", azonban 1954-től múzeumként hasznosították. Az elmúlt évtizedekben számos jelentős időszakos kiállításnak adtak otthont, sajnos amikor én jártam Székesfehérváron, véleményem szerint egy kevéssé sikerült, legalábbis számomra nem igazán érdekes kiállításuk volt megtekinthető (A döntés címmel). A felújított Aba-Novák pannók 2001-ben kerültek az eredetileg tervezett helyükre. Szintén az épületben kapott helyet a városi könyvtár is.