Fekete Sas Patikamúzeum Székesfehérvár bemutatkozása
A levéltári adatok szerint az első gyógyszerész 1688-ban telepedett le Székesfehérváron. 1745-ben a jezsuiták szerzik meg a patikát, ekkor kezdődött a Fekete Sas története. 1774-ben elárverezték, berendezését egy pozsonyi gyógyszerész, Valter Ferenc vette meg. A patika 1971-ben szűnt meg élő gyógyszertárként működni.
1975-ben az épületet és annak berendezéseit restaurálták, így nyitott meg múzeumként az érdeklődők előtt. A Fekete Sas Patikamúzeum állandó kiállításának keretében a jezsuita faragóműhely által 1758-ban készített barokk stílusú patikaberendezést és a patika felszerelését láthatjuk. Az állandó kiállításon túl a "Hónap tárgya" című sorozatban számos időszaki kiállítással ismerkedhetünk meg a lehető legváltozatosabb témákban: nem hiányozhat ezek közül a régészet, a néprajz és a képzőművészet sem.
Kihagyhatatlan 2017. szeptember 12.egyedül járt itt
Ez a kedvenc múzeumom Székesfehérváron, és ennek hatására látogattam végig az országban a többi patikamúzeumot is, ahová lehetőségem volt eddig eljutni. Gyerekkoromban, amikor a Fő utcán végigsétáltam, soha nem mulasztottam el benézni az ablakokon a varázslatos, múltidéző patikába. A patika története a 17.
század végéig nyúlik vissza, több gyógyszerész tulajdonosa volt, civilek mellett a jezsuiták is birtokolták. 1950-ben államosították, de még ezután, egészen 1971-ig működött gyógyszertárként. 1975-ben, a restaurálást követően nyitott meg, mint múzeum. A jezsuiták idején ez volt a város egyetlen patikája. A fennmaradt bútorzat múltját pontosan nem sikerült visszafejteni, de valószínűleg az officina legalább két eltérő korú, származású részből lett összeállítva. A bútorzaton túlmenően számos eszköz, berendezési tárgy fennmaradt a 19-19. századból: rézmozsár, festett tégelyek, fiolák, üvegek, szobrok. A bal oldali helyiségrészben szárított gyógynövény bemutató látható. A belépőjegy 500 Ft, fényképezni lehet. Hétfőn zárva tartanak.
Kihagyhatatlan 2016. augusztus 21.a párjával járt itt
A nyaralásunk alatt volt szerencsénk betérni, ebbe a hangulatos múltidéző kis patikába. A személyzet nagyon segítőkész volt, elmondták a patika történetét, és meg mutatták hogy a különböző tárgyakat mire használták. A régi faragott patika berendezés, és patika felszerelések is nagyon tetszettek.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 2 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.