A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár történelmi belvárosában, a város leggyönyörűbb épületében, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben található. A múzeum két gyűjteményből létrejött állandó kiállítása a gyermeki lét varázslatos világába kalauzolja a látogatót.
Moskovszky Éva és édesanyja Auer Erzsébet polgári játékgyűjteményét és Réber László grafikai hagyatékát tekinthetjük meg. A múzeum kiállító tereiben családi programokon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, tudományos és ismeretterjesztő előadásokon vehetünk részt. A múzeumi boltban pedig különféle nosztalgia-játékokat vásárolhatunk.
Előzőleg semmit nem tudtunk erről a múzeumról, egy fárasztó városnézős nap vége táján felüdülni mentünk be, és azt hittük, saját gyerekkoruk játékaival is találkozni fogunk itt. Jó kis nosztalgiázásban reménykedtünk. Nos, ez egyrészt elmaradt, másrészt mégsem.
A múzeum állandó kiállítása két gyűjteményből jött létre: egy nyilván, és ezt elhisszük, páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári játékgyűjteményből és Réber László grafikai hagyatékából. Két nagyon-nagyon eltérő világ, amelybe a játékok és a híres grafikus rajzai, közismert meseillusztrációi vezetik a látogatót. A Moskovszky-gyűjtemény talán nem is polgári, inkább nagypolgári, kifejezetten jómódú gyermekek, főként kislányok játékaiból, babáiból, babaházaiból ad jókora bemutatót. Őszintén szólva, mi egy idő után már nagyon untuk a sok, ha nem is egyforma, de egymáshoz igen hasonlatos miniatűr gazdagságot, és bevallom, kellemetlen, rossz érzéseket is keltett bennünk a múzeumi tárlatnak ez a része. De ezt inkább hagyjuk. . . Ezek után valóban üdítő felszabadulással merültünk el Réber László rajzainak világában. Önálló rajzok, és az ismert gyerekkönyv-illusztrációk, sőt még az ÉS-ben hajdan megjelent grafikákból is néhány, amit láthatunk. Mindez nagyon stílusosan, a Réber-rajzok bölcs szellemességéhez illő környezetben. Helyreállt a lelki békénk, ez a mi világunk. . . Ezért hát a visszafogott értékelés részünkről, mert az egyik nagyon nem, a másik nagyon igen.
Őszinte leszek, egyáltalán nem azzal keltem, hogy na, meg kellene nézni a Hetedhét játékmúzeumot, de ide sodort, kényszerített az élet. Volt egy-két ötletem, hogy mit is látogatnék meg ma, de ember tervez, múzeum végez ugyebár. . . Romkert, ráztam a kaput, semmi, zárva. Fekete sas, ilyen király múzeum, olyan király múzeum zárva és zárva.
De ahol embert találtam, ott néha megjegyezték biztatásul, hogy a játékmúzeum az van, az nyitva! Csak az? Csak az. Hát akkor. . . mit van mit tenni. És ráakadtam, de ez egy nagyon jó találat! Most komolyan. . . gondoltam, hogy mindenféle macik, labdák, kisautók, de nem! Bűbájosan berendezett miniatűr babaszobák, kis vasútmodell, de csak módjával, a termek többsége ízlésesen kialakított sok-sok kis varázslat, apró életképek játékokból, korokból, stílusokból, még nézni is akármeddig lehetne, nem csak játszani vele. Szépen van az egész gondozva, szerintem inkább felnőtteket ejt ámulatba, mint gyerekeket. A látogatás minden pillanata öröm volt. Ajánlom is, lelkesen!
Kihagyhatatlan 2019. július 25.gyerekekkel járt itt
A baba- és játékgyűjteményben aprólékosan kidolgozott jelenetek vannak szobákról, konyhákról, üzletekről, betegszobákról. A bútorok, az asztalon levő ételek, az edények is korabeliek. Még az éjjeliedény sem hiányzik a betegszobából. A tűzhely alatt szárad a tűzifa. Nemcsak babák, hanem társasjátékok, kirakók is vannak a gyűjteményben.
A babának is van játékbabája, kutyája, macskája. Réber László grafikusművész felnőtt- és gyermekkönyveket egyaránt illusztrált. A könyvek, a mesehősök kalapja is a kiállítás része. Az Egyperces novellákhoz tartozó rajzokat megnyomva meghallgathatjuk őket.
Kihagyhatatlan 2018. július 22.a párjával járt itt
A belvárosban lévő csodálatosan felujitott Hiemer házban található a muzeum. . Két emeleten a régi korok játékait egy összeygűjtött formában Moskovszky család által. Nagyon izlésesen tárló formájábn láthatjuk a régi babákat, társasjátékokat. . A második emeleten Réber lászló grafikus llluszrációi - Janikovszky Éva meséi elvenednek meg.
. Nagy rajzos formában, ami nem csak gyereknek érdekes, hanem felnőttenk egyaránt. . .