Érdekes 2022. októberben járt ittÉrtékelt: 2022. november 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Székesfehérvár belvárosában sétálgattam napnyugta táján. A csendes Oskola utcán ballagtam végig a Bartók Béla térig, amikor a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt egy árnyalakra lettem figyelmes. Régen ő sem volt itt... 2014-ben állították fel Kornis Gyula szobrát, akiről bevallom, korábban nemigen hallottam. Google és wikipedia a barátunk, no meg a székesfehérvári városkalauz is, így már tudom, hogy többek között a Magyar Tudományos Akadémiának is elnöke volt, kultúrpolitikus, piarista szerzetes, katolikus pap, egyetemi oktató, majd dékán, 1945-ig, amikor is a kommunisták ellehetetlenítették (előtte a Gestapo is megtalálta). Klebelsberg Kuno kultuszminiszter államtitkára volt, akinek szintén nem mindennapi szobra ugyancsak itt kapott helyet a tér másik oldalán, amint a gimnázium ajtaján kilépve lépdel le a lépcsőn (ott tanult egyébiránt). Maga a bronz szobor egy középkorú mackós alkatú férfit ábrázol. A tér meg éppen átalakulóban van új közösségi térré, ahogy olvasom az önkormányzat terveit.