Imre herceggel tele van az ország, amerre járok, lépten-nyomon. Mindenesetre itt talán indokoltabb, ha tényleg itt született. Bár. . . jó, hát nem tudom. Mit tudunk róla? Hogy volt a híres szent apukája és így akkor a szentség is öröklődik, vagy mi.
Volt a híres-hírhedt vadkanbalesete, amit eléggé kétlek, de Zrínyiét is, Magyarországon sok év óta hemzsegnek a túlszaporodott vaddisznók, minden kertbe bejárnak, de nem ölt meg még egyik sem soha senkit. De a történelem eléggé képlékeny és fogékony a legendákra. Még annyit tudunk, hogy apukájának intelmei voltak. ami hát. . . Imre herceg meg szűzies volt. De miért is lett volna az? A legtöbbször ilyen későközépkori apródruhában meg apródfrizurával ábrázolják, rövidke tőrrel az övében. Így szoktuk meg, ilyennek hisszük. Most a játékmúzeummal szemben áll, annak minden ablakából látható is.
Imre herceg az államalapító István király és Gizella fia volt, egyetlen gyermekük, aki megélte a felnőttkort, de fiatalkori, váratlan halála miatt nem kerülhetett trónra. Imre Fehérváron született 1000 körül vagy pár évvel utána, a pontos születési dátuma nem maradt fenn. Az dokumentált, hogy 24 éves korában halt meg, vadászat közben egy vadkan sebezte halálra.
A hagyomány úgy tartja, hogy a ma is álló székesfehérvári ferences templom és rendház (ma Szent Imre nevét viseli a templom) előtt annak helyén álló királyi palotában született, ez helyileg Fehérvár belvárosában, az Országalma közelében található. Imre herceg szobrát is itt helyezték el, de egy kicsit eldugott helyen, a térről induló egyik kis utcában, amely a templom mögött fut. Az egykori palotában emelt Szent Imre kápolna fontos zarándokhely lett. A halálakor épülőfélben lévő fehérvári bazilikában temették el, számos Árpádházi-uralkodóhoz és leszármazottaikhoz hasonlóan. Abba nem mennék bele, hogy valóban szentéletű volt-e, minden esetre felesége nem volt, gyermeke sem született, de a történészek szerint csak a XII. századi Imre-legendák és a későbbi egyházi, vallásos történetek állították őt be egyértelműen szűzies, szent életű fiatalként. Minden esetre 1083-ban szentté is avatták. A mészkőből készült szobrot az 1930-as években állították, de nem itt, hanem a Géza fejedelem téren állt eredetileg. A II. világháborúban súlyosan megsérült a szobor, levált a feje, viszontagságos évek során végül is nem veszett el. A rendszerváltozás után rakták össze újra a szobrot, majd állították ki itt (ma is jól látható vágással, ill. forradással a torkán). Imre jóképű, széparcú fiúként, korabeli nemesi ruhában van ábrázolva, fején koronával, mellén címerrel, karddal, plusz glóriával, mert ugye szent is.