Székesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár bemutatkozása
A Szent Imre templomból kering egy legenda, miszerint azon a helyen épült 1720 és 1743 között, ahol egykor Szent István palotája állt, és ahol 1007-ben Szent Imre herceg született. A barokk épület a Városház tér egyik éke és északi irányból, U alakban kapcsolódik hozzá a régi kolostor, ahol Egyházmegyei Múzeum kapott otthont.
Hirtelen meleg napon inkább betévedtem ebbe a templomba, mint tudatosan mentem. Első percben nem is tudtam, hol vagyok, akkora és olyan gazdagon díszített ez a templom, hogy azt hittem, ez a Szent István Székesegyház. Merthogy ott még nem jártunk. De ez sem, az sem támasztotta alá, hogy a főtemplomban lennék, ezért a neten kerestem meg, hol is vagyok.
A hagyomány szerint a templom és a kolostor helyén állt egykor az a királyi palota, melyben I. István fia, Imre herceg született született. Itt voltam hát, a neki szentelt jókora épületben, a Szent Imre-templomban, amelyet a ferencesek építettek a barokk magyarországi fősodrában. Belépve a templomhajóba gazdag barokk berendezésű, helyenként, legfeltűnőbben a szószék esetében, már rokokó stílussal kiegészülve. A falfestések azonban neobarokk alkotások a 20. századból. Így válik érthetővé, hogyan is lehet a szentély mennyezetfestményén a földgömbön Európa térképe, rajta jól kivehetően a Trianon előtti Nagy-Magyarország rajzolata. Nem vagyok nagy kedvelője a túlburjánzó, súlyos templomi barokknak, meg hát a Trianon-téma sem templomba való szerintem, mégis békésen elücsörögtem a hatalmas, üres templomban egy ideig. Annyira, hogy a Szent István Székesegyházba már nem is mentünk el.
A Városházával szemben található a barokk Szent Imre templom- Barátok temploma. Érdemes felkeresni a gazdagon díszített templomot, ahol a mennyezeti rajzok Szent Imre életútját mutatják be. Külső falán Szent Imre szülőháza dombormű látható.