EGY NAGYTEMPLOM BÉKÉJE

Székesfehérvári Szent Imre templom SzékesfehérvárSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár a térképen

Érdekes 2024. májusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. június 7.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Hirtelen meleg napon inkább betévedtem ebbe a templomba, mint tudatosan mentem. Első percben nem is tudtam, hol vagyok, akkora és olyan gazdagon díszített ez a templom, hogy azt hittem, ez a Szent István Székesegyház. Merthogy ott még nem jártunk. De ez sem, az sem támasztotta alá, hogy a főtemplomban lennék, ezért a neten kerestem meg, hol is vagyok. A hagyomány szerint a templom és a kolostor helyén állt egykor az a királyi palota, melyben I. István fia, Imre herceg született született. Itt voltam hát, a neki szentelt jókora épületben, a Szent Imre-templomban, amelyet a ferencesek építettek a barokk magyarországi fősodrában.
Belépve a templomhajóba gazdag barokk berendezésű, helyenként, legfeltűnőbben a szószék esetében, már rokokó stílussal kiegészülve. A falfestések azonban neobarokk alkotások a 20. századból. Így válik érthetővé, hogyan is lehet a szentély mennyezetfestményén a földgömbön Európa térképe, rajta jól kivehetően a Trianon előtti Nagy-Magyarország rajzolata.
Nem vagyok nagy kedvelője a túlburjánzó, súlyos templomi barokknak, meg hát a Trianon-téma sem templomba való szerintem, mégis békésen elücsörögtem a hatalmas, üres templomban egy ideig. Annyira, hogy a Szent István Székesegyházba már nem is mentünk el.
Fényképek (10)
Székesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - EgyébSzékesfehérvári Szent Imre templom Székesfehérvár - Egyéb

Székesfehérvári Szent Imre templom további értékelései

2023.03.20
A Városházával szemben található a barokk Szent Imre templom- Barátok temploma. Érdemes felkeresni a gazdagon díszített templomot, ahol a mennyezeti rajzok Szent Imre életútját mutatják be. Külső falán Szent Imre szülőháza dombormű látható.
Hotel Platán Székesfehérvár - Nyugdíjas ajánlat
Hotel Platán Székesfehérvár