Irodalom Háza - Mészöly Miklós Emlékház Szekszárd bemutatkozása
Szekszárd főteréről rövid sétával érhető el a Séd patak kanyarulatában, Babits Mihály szülőháza szomszédságában, a szecessziós homlokzatú földszintes polgárház, az Irodalom Háza, benne a Mészöly Miklós Múzeum. Mészöly Miklós (1921-2001) hagyatékának jelentős részét özvegye, Polcz Alaine 2003-ban az író szülővárosának, Szekszárdnak ajándékozta.
Nyitva tartás:K-V 10-17KiállításokMészöly Miklós emlékkiállítás
A Babits utcában, éppen a költő szülőházának szomszédságában áll az Irodalom háza, egy másik múzeum, de ha ide eljössz az egyiket megnézni, nyilván megnézed a másikat is. (Kivéve, ha az érdeklődésed nem korlátozódik kizárólag az anyagcserére, kocsmákra ill. mellékhelyiségekre. De hát mással is él az ember.
) Szóval, Mészöly Miklósról van szó, aki Molnár Miklósként született, szintén Szekszárdon. De ha ez így esetleg többet mondana: ő volt Polcz Alaine férje. Hányatott sorsa volt, sokáig mindenféle munkakörben dolgozott a háború után, azután egy szekszárdi tanyán írni kezdett és ez maradt igazán a hagyatéka. Munkásságát nem részletezném, aki olvasta, szereti vagy kíváncsi rá, amúgy tudja, miről beszélek. Pénteken tekintettem meg a múzeumot baráti társasággal. Ajánlom is minden érdeklődőnek.