Ferenczy Múzeum - Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre
Ferenczy Múzeum - Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre
2 értékelés
Ferenczy Múzeum - Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre bemutatkozása
A Kossuth Lajos utcában álló műemléképület időszaki kiállításoknak ad otthont: huszadik századi és kortárs, szentendrei kötődésű és nemzetközi tárlatok egyaránt látogathatók. A múzeumot 1951-ben alapították, 1973-ban kapta jelelnlegi nevét, mivel a Ferenczy család művészi hagyatékából rendeztek be állandó kiállítást benne.
Voltam itt párszor korábban, de vagy rossz napon vagy rossz órában, vagy egyéb technikai oka volt a bejutásnak. De ma végre bent! Simán! Jó időben, jókor, jó helyen! Igaz, Anna Mark munkáságától nem voltam annyira elragadtatva, talán lehetett volna éppen itt bent más is, de azért végigjártam és megpróbáltam megérteni.
Azt nem annyira tudtam már megérteni, hogy egy idősebb hölgy becipelt ide egy icipici gyereket, aki az első pillanattól fogva nyüglődött és szenvedett a kiállításon végig, néha csattanva a padlóra vetette magát, de hát a szülők útjai kifürkészhetetlenek. Nem kötöttünk örök barátságot Anna Markkal, de az épület tényleg szép, érdemes benne kutatni a múlt nyomát.
A Ferenczy Múzeum központi kiállítótere az egykori Pajor Kúriában kapott helyet, a belvárosban, könnyen megközelíthető helyen (pl. a HÉV irányából). A klasszicista épületet szépen felújították, kb. 3-4 éve költözött át ide a múzeum a régi szerb iskola épületéből.
Az állandó kiállításon a Szentendrei Művésztelep kiemelkedő alkotóinak - a 8 alapítónak - állítanak emléket, korszakban a 20-as évek kezdetétől egészen a jelenkorig láthatunk festményeket, szobrokat. Egy aranykor modern mesterei címmel a Ferenczy-család munkásságát mutatják be az emeleten. Hétfőn zárva vannak, a többi napon a standard múzeumi nyitva tartással lehet kalkulálni (10-18 óra). 1500 Ft-ba kerül a felnőtt jegyár, amely a Ferenczy Múzeum többi kiállítóhelyére is érvényes.