Ha valaki el szeretne látogatni az Emese Parkba, a magam részéről mindenképpen ezt az eseményt javaslom (minden évben szeptember elején szokott lenni), mivel egyébként csak óránként 1 alkalommal tartanak egy kötelező idegenvezetéses programot, ami szerintem a gyerekeknek annyira nem érdekes, viszont ez a találkozó nagyon-nagyon izgalmas, gyakorlatilag egy egész napos program. Kora középkori (10-11. századi) hagyományokat elevenítenek fel, sok-sok harccal. Hagyományőrző csoportok az ország egész területéről, sőt még külföldről is eljönnek ilyenkor, régi korhű ruhákba öltöznek, sátorban, jurtában alszanak, bográcsban, tűzön főznek, fatálból, kő- vagy agyagkorsóból isznak. A nap folyamán több csatát láthattunk, melynek fénypontja a kora délutáni várharc volt, amikor a várvédők és a várat támadók ütköztek meg egymással a vár elfoglalásáért. Viking hajón csónakáztunk a tavon, a gyerekek is evezhettek. Kipróbáltuk a régi ételeket: lepényt, tönkölygombócot és a cserépkorsóban szabad tűzön főtt babos gulyást birkahússal. Kézművesek árultak mindenféle portékát: bőrösök, kovácsok, ötvösök, szűcsök. . . , és több helyen ki is lehetett próbálni ezeket a régi mesterségeket, pl. a szövést és a nemezelést. Mivel nem annyira ismert és felkapott esemény, nincs embertelen tömeg, jól bejárható, átlátható a terület. A várispánság épületében kiállítás látható eleink életéről, a magyarság őstörténetéről. Ami miatt levontam 1 szívecskét, az 2 dolog: miután kifizettem 6200 Ft-ot a belépőre a család számára, hadd' ne kelljen még a mosdóhasználatért fejenként és alkalmanként 100-100 Ft-ot fizetni. A másik gyenge pont az étkezés megoldása: a bejáratnál lévő jegypénztár egyben büféként is üzemel, egyetlen alkalmazottal. Bankkártyával nem lehet fizetni, nagy pénzből viszont nem tudnak visszaadni. Melegszendvics, zacskós kisperec és Balaton szelet volt az ételválaszték, továbbá néhány palackozott üdítő, víz és gépi kávé. Szerintem ez nagyon gyenge és méltatlan a helyhez. A benti Csiga Csárda, ahol a már fentebb említett korabeli ételeket lehetett megkóstolni, szintén szervezetlen. Csak egy pultnál lehet rendelni és fizetni, természetesen kígyózott a sor, és nagyon lassan haladt a kiszolgálás. Ebédidőre (13 óráról beszélünk) még nem készültek el az ételek. Kizárólag készpénzzel lehetett fizetni. Délután 4 órakor meg tudtunk kóstolni minden ételt. Szerintem ha az étkezést megoldanák, azzal tökéletessé lehetne tenni ezt a programot. Mi persze így is nagyon jól éreztük magunkat. (Szerencsére mindig viszünk magunkkal valami elemózsiát és vizet is).