A város főterén található a Zrínyi Miklósnak az országban elsőként emléket állító Oroszlán szobor, mely Gerendai István munkája. A szobrot 1878-ban emelték a város és a térség adományaiból. A szobor egy oroszlánt ábrázol, mely vörös márványkő talapzaton áll és a török félholdas zászlót tapossa.
Az oroszlán szimbólum a város címerében is fellelhető, mely Zrínyi és a török szultán harcát jelképezi. A talapzaton Vörösmarty Mihály epigrammája látható.
Kihagyhatatlan 2022. november 2.a párjával járt itt
Az ittjartam mai cikke ráirányította a figyelmemet Szigetvár szobraira, köztük természetesen erre az oroszlánra is. Ha Szigetvár, akkor Zrínyi. Ha oroszlán, akkor is Zrínyi. ráadásul a Zrínyi téren is áll. De hiszen itt minden Zrínyi, ahogy Egerben minden Dobó, vagy Drégelypalánkon minden Szondy. . .
Viszont ez az oroszlán Magyarország legrégebbi Zrínyi emlékműve. Minden más csak utána jött. 1878-ban, adakozásból épült, állítatott. Ajánlom is, de ha Szigetvárra mész, amúgy is elég nehéz lenne elmenni mellette vagy nem észrevenni.