Az emlékmű az első világháború után épült a háború szilvásváradi áldozatainak emlékére. A kőtalapzaton egy turulmadár szobra állt, melyet az államosítás idején levettek. Az új turul emlékszobrot Berecz László készítette. A rendszerváltás után kerültek fel egy márványtáblára a második világháború áldozatainak nevei, melyet a talapzatra erősítettek.
Régen a szobornál tartották a nemzeti ünnepségeket.
Emlékművadász kedvemben erre a megjelenésre nem kellett sokat vadászni, a városon áthúzó országút mellett található, és, hogy jobban megnéztem magamnak, háát. . . mindenkinek lehetnek impressziói, nekem is, szóval ez egy tipikus német birodalmi sas. Valaha az ötmárkáson láttam hasonlót, robosztus, erős, gatyás, terpeszben keménykedik.
Szóval, a turul elképzelése mint olyan, szabadon szárnyal, mint a madár. Az oszlopon meg a két világégés helyi szerencsétlenjei vannak név szerint megörökítve.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 3 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.