2024. októberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. október 24.Ajánlom a helyet másoknak is!
Most októberben ünneplik Szolnokon a Magyarok Nagyasszonya templom, ismertebb nevén a Vártemplom római katolikus templom felszentelésének 200. évfordulóját. Ebből az alkalomból egész programsorozatot szerveztek. Mi azért ma látogattunk el a templomba, mert egész napos szentségimádást tartottak, ilyenkor szabadabban körbe lehet nézni odabenn, és a ritkán megtekinthető oltári szentséget is kihelyezik az oltárra, azt is láthattuk.
Az épület kívül-belül fel lett újítva pár éve, így mindent tökéletes állapotban van. A templom külső megjelenése tiszta vonalakat alkalmazó klasszicista jegyeket mutat, míg belül a fontosabb elemek, a főoltár, a szószék, de a padok is empire stílusúak. Magyarországon ritkán találkozhatunk a napóleoni empire stílussal, amely a klasszicizmus egyfajta betetőzése, de érdekes módon az idén több helyen is láttuk kirándulásaink során. Most itt is. Igazán szépen illeszkedik a két közeli stílusvilág.
Ami még sajátosnak mondható az egykori vár területén megépült templommal kapcsolatban, az a törekvés, hogy őrizzék az épület és a plébánia múltját. Számos emléktábla hívja fel a figyelmet fontos történésekre, szereplőkre, a 100 évvel ezelőtti felújítást adakozással segítő hívekre.
A főoltárkép Pólya Iván, szolnoki születésű festőművész munkája, mely Szűz Máriát és a Sátánt legyőző Szent Mihály főangyalt ábrázolja.
Megemlítendők még a szobrok: A szentély egyik oldalsó kiöblösödésében Szent II. János Pál pápa szobra áll, amely erősen hasonlít Kovács Jenő szobrászművész Debrecenben és Miskolcon lévő szobrához, de itt nem sikerült megtudnunk, hogy ez is az ő alkotása-e.
A templomban látható Szent István szobor gipszből, gyárilag készült alkotás, mely a többi gipszszoborral együtt az I. világháború után került a templomba. De kell, hogy legyen róla plasztikus ábrázolás, hiszen a szolnoki várplébániát Szent István király alapította. Az épület előtti tér is az első királyi uralkodónk nevét viseli, és ott igazi művészi alkotásként, Győrfi Sándor karcagi szobrászművész megformálásában láthatjuk a királyt. De erről a műről majd legközelebb.
Fényképek (23)
Még több kép (13 db)
Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom további értékelései
2022.11.26egyedül
Azt nem tudom, miért nem kapta meg a templom a keresztségben a "vártemplom" titulust, amikor úgy hívják... én vártemplomnak találtam, úgy is ajánlottam. Persze, hogy mitől vártemplom ez, az is fogas kérdés, hát na, talán azért, mert a most újjáépülő vár mellett van. A Wikipédiában simán csak...
Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeum Békésszentandrás