Szolnok Belvárosi Szentháromság templom Szolnok bemutatkozása
A szolnoki Belvárosi templom vagy más nevén Nagytemplom az 1700-as években épült. Bezdiczky Ignác sótiszt 1718-ban költözött a városba és a jelenleg látható templom helyén egy szentélyszerű kápolnát építtetett a ferences barátoknak. A kapcsoló déli rész 1723 és 1729 között épült hozzá a szentélyhez, majd 1736-ban lerakták a templomhajó alapjait is.
A barokk stílusú templom 1724 és 1757 épült fel, mely tulajdonképpen a szentély bővítése volt, az építész Giovanni Battista carlone volt. A templom mai formáját a 19. században nyerte el.
Érdekes templom ez, ahogy szemből közeledsz felé, látod ám, hogy egy kis téren áll és biztosan templom, előtte boldogul éppen Sándor István szerényen, másik oldalon meg egy kitelepített Golgota, szóval, templom ez, de mi a szokatlan? Hát, hogy nincs tornya, vagyis nem látod. Mert, hogy hátul hordja. Ezt csak akkor veszed észre, ha elsétálsz mellette.
Egyébként meg a főerénye az, hogy nyitva van. És nem viccből, tényleg. . . mostanában megfigyeltem, hogy sok templomon kint a nyitva vagyunk behívójel, de a felében ez csak becsapás, rögtön a nagykapu után üvegfalba ütközöl. Itt nem, itt nyugodtan bemehetsz Isten házába, mert azt a célt szolgálja, amire épült. Szép, megnyugtató, ajánlom is minden errejárónak, felekezettől függetlenül.