Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

KIS FEHÉRKE KÁPOLNA

Xavéri Szent Ferenc-kápolna SzolnokXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok a térképen

Érdekes 2024. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. szeptember 10.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Éveken át néztük buszból, autóból, amikor elhaladtunk mellette, mint pusztul egy bájos kis katolikus kápolna Szolnok belvárosában. Aztán 2009-ben örömmel láttuk, hogy egy teljes körű rekonstrukciónak köszönhetően felújították nemcsak a barokk kápolnát, hanem annak környezetét is.
De nem tudtunk róla semmit, még azt sem, hogy mi a neve a kis épületnek. Gyanítom, sokan vagyunk így ezzel. Mostanában viszont gyakran van programunk vasárnap délelőtt a megyeszékhelyen (pl. Helyi termékek vására), így már bele tudtuk illeszteni a napba a kápolna déli mise előtti megtekintését. A most vasárnapi látogatás során, majd utánakeresve a neten, sok minden kiderült róla.
A mintegy 75 éve műemléki védettség alatt álló szakrális építmény az Ady Endre és a Kápolna utca kereszteződésénél a Xavéri Szent Ferenc-kápolna, amelyet 1733-ban építettek mintegy fogadalmi jelleggel a pestisjárvány emlékére. Az 1700-as évek elején vissza-visszatérő pestisjárvány sújtotta a lakosságot az országban, ami nem kímélte Szolnok lakóit sem. Ebben a reménytelen helyzetben az emberek Xavéri Szent Ferenc segítségét kérték, akihez már halálától, 1552-től nagy bizalommal fordultak a ragályos betegségektől rettegők. Xavéri Szent Ferenc ugyanis elsősorban mint a pestisjárványok csodatévő elhárítója volt ismert.
A járványtól megszabadulva Szolnok város lakói Xavéri Szent Ferenc tiszteletére és a járványban elhunytak emlékére emelték 1733-ban ezt a kis kápolnát, még torony nélkül. A hely akkor a város határain kívül esett, ahová a szörnyű járványban elhunytakat temették. A város terjeszkedése folytán azonban ma már a központban van.
1749-ben a megyés püspök engedélyével a szolnokiak megfogadták, hogy december 3-át, Xavéri Szent Ferenc elhunytának napját Szolnok fogadalmi ünnepévé szentelik és évente munkaszüneti nappal megünneplik. Ez az évszám látható a bejárati ajtót övező külső kőkereten, tehát az nem az építés éve.
Az 1831. évi országos kolerajárvány után pedig 1832-ben Szolnok város bírája, vezetői és közönsége a város védőszentjévé, patrónusává választotta Xavéri Szent Ferencet.
A kápolna a századok során többször is rendkívül rossz állapotba került, de időről időre megújulhatott, majd műemléki védettségének köszönhetően az Ady Endre út kiszélesítésekor és kiegyenesítésekor megmenekült a lebontástól. A 2009-ben végrehajtott felújítás eredményeként pedig egy jó állapotú csöppnyi kis imatérbe léphettünk be, ahol a misére várakozóan imádkozó asszonyok egyike szívélyesen fogadott bennünket, váratlanul beeső nézelődőket, és igyekezett minden benti értéket megmutatni. Köszönet érte!
És hogy a szerény kis műemlék, az egyik legrégebbi szolnoki épület sorsa továbbra is gondos kezekben van, azt biztosítja, hogy bekerült a Szolnoki Értéktárba és hogy a Xavéri Szent Ferenc Kápolnáért Alapítvány fő célja a felújítást követő fenntartása és a Kápolna működtetése.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (13)
Xavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - EgyébXavéri Szent Ferenc-kápolna Szolnok - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Garden Hotel Szolnok - Szilveszter
Garden Hotel Szolnok
75.800 Ft / 3 fő / éjtől büféreggelivel
Aranyhomok Hotel Kecskemét - Szilveszter
Aranyhomok Hotel Kecskemét
253.000 Ft / 2 fő / 3 éjtől félpanzióval
Hotel Aquarell Cegléd - Legjobb ár
Hotel Aquarell Cegléd
44.805 Ft / 2 fő / éjtől félpanzióval