Járdányi Paulovics István Romkert Szombathely bemutatkozása
A város zöld "szigeteként" számon tartott Püspökkert a történelem iránt érdeklődöknek kihagyhatatlan látnivaló. Hosszú évek alatt a Kr. u. 50 körül alapított Colonia Claudia Savariensium nyugati városrészének épületcsoporjait tárták fel itt a régészek. A 4. század elején épített palota romjain túl megtekinthetjük az egykori fürdőház és a Mercurius szentély alapfalait is.
A bazaltkő borítású út kereszteződésénél vámház, fazekasműhelyek és boltok álltak.
Na, megint tanultam valamit! Szóval, ez a Járdányi Paulovics István romkert, a manó se gondolta volna, egész életemben csak Romkertnek ismertem. Hát ez volt nekünk a régmúlt, Magyarország legelső városa mindenki tudja, hogy Szombathely volt, azaz inkább Savaria, egy nagymúltú ókori nagyváros.
Ennek nyomait részben az Ízisz szentélyen láthatjuk, részben meg itt, a Nagytemplom mögötti romkertben. Bizony, bizony, itt vezetett át az ókori világbirodalom impozáns útja Észak-Európából a Földközi-tengerig, egy kontinenst átszelő fantasztikus létesítmény, a Borostyánút vagy Borostyánkő út. Mert, hogy főleg borostyánt szállítottak rajta. A falakon kívül nagy mozaikdarabokat is találunk itt, meg hát, amit az ásatások a felszínre hoztak. Gondolom, ha egy olasz turista erre vetődik, akkor mellkidüllesztve azt mondja, hogy ez itt egy ősi római, olasz vidék, igazságot Olaszországnak, nem felejtünk soha, csatoljuk vissza a történelem során elzabrált területeket. :o) És ebben is lenne valami. . . De addig is, érdemes megnézni, ahogy egymásra épültek korok és városok, az alsó rétegek mindig valami izgalmat jelentenek.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 2 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.