Taliándörögdi Szent András templomrom Taliándörögd
Taliándörögdi Szent András templomrom Taliándörögd
4,5
2 értékelés
Csak ülök itt a babérjaimon meg a templomromjaimon, és nézem, hogy ez miért nincs a listámban? Bárkinek megesküdtem volna, hogy igen, na, de akkor pótoljuk újra. Többször látogattam már, találtam fényképet, amiről kiderül, hogy egy éven belül voltam, tehát még érvényes itt.
Nekem ez itt Kapolccsal kapcsolatos, nyári esték, Ghymes koncert, romantikus kirándulások, ilyenek jutnak róla az eszembe. Ha arra megyek bárkivel, mindig betérek ide. Kultikus rom.
Kihagyhatatlan 2022. április 28.a párjával járt itt
Miután ide kocsival is ki lehet menni meg jelzés is vezet erre, így ott jártunkkor is többen voltak a romnál. A terep rendezett, de az ismertető tábla nagyon megviselt, szinte olvashatatlan. Az építés pontos idejét nem tudni, de 1339 előtt Dörögdi Miklós egri püspök újjáépíttetett, így e méretes, gótikus templomhoz sekrestye is tartozott.
A török időkben elpusztult a falu, de a templom még állt. 1746-ban Talián Ferenc lovassági ezredes kapta meg a birtokot, tőle származik a falu mai neve. Sajnos a XIX. század óta rom, mert az Inkey család tiszttartója felrobbantotta. 1882-ben a romot feltárták, de sajnos állagmegóvás nem történt. Szép helyen fekszik, jó elmerengeni a múlt rejtélyein.