A Tapolcai vízimalom elődje már az Árpád-korban is itt állt. Az 1200-as évek elején Tapolca Turul ispán saját udvarházát is a tó melletti Templom-dombon építette fel. A mai Hotel Gabriella-nál található malomkereket az 1910-es évek elején cserélték turbinára, s az 1950-es évekig ezzel működött, ekkor villanymotorra cserélték.
Sokáig azonban nem használták, gabonaraktár kapott helyet benne. 1966-ban vált a volt vízimalom szállodává, rövidesen pedig az eredetit formázó rekonstruált alulcsapott vízikerék is az épület oldalára került. 2016-ban pedig kisebb vízerőművé alakították át, s ezzel hazánk egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerékkel rendelkező vízimalmává lépett elő.
Második megállónk a borús,hűvös napon a Tapolcai vizimalom és a tó. Szép látvány fogadott benünket. Szépen felújított vizimalom és a körülötte elterülé tó teli szebbnél szebb halakkal,élővilággal. kicsit arrébb a tó partján pompáznak a hatalmas fejű,labdahortenziák. És a túloldalon sorra találhatók az éttermek és kávézók.
Csodálatos látvány tárul az arrajárók szeme elé. Szinte nem lehet megunni. Ajánlom mindenkinek aki a környéken jár,tegyen egy kis kitérőt,eme ki nyugalom szigetére.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 260 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.