A Városházával szemben található az I. világháborús emlékmű. Maugsch Gyula alkotását 1930. június 22-én állították fel. Az emlékmű egy rohamsisakos katonát árbázol, akinek jobbjában puskáját, baljában pedig zászlót tart. A szobrot 2001. júniusában újíttatta fel a Városi Önkormányzat és a Városszépítő Egyesület.
Nézem a kis kutatólistámat, már csak egyetlen szobor maradt rajta Tapolcán, amit nem "áraztam" be. De hát hányasra is. . . ha van átlagos szobor, akkor ez az. Fémvitéz, puska, zászló, kiáltás, jajkiáltás vagy roham, hát bizony, van egy korszak, amikor nem a búzát arató férfit vagy az olvasztárt ábrázolják szívesen, hanem valami halálosztót.
A fene se érti ezt a mitikus vonzódást a halál iránt. Azt hiszem, a legtöbben utáltunk katonák lenni, és még most is úgy gondolom, hogy a mai ember is utálná. Aztán a kitett példaképeink meg mindig ilyen puskás harcosok. De mintha nem is lehetne ez másképp. . . Amikor meg eleget lőtt és kiabált a hős, akkor meg névsor lesz belőle a szobor talapzatán. Itt, Tapolcán is.