A tapolcai vasútállomás egyik épületének tövében egy dízelmozdony torzójával találkozhatunk akár gyalogosan, akár vonattal érkezünk az állomásra. Magyarországon igazi kultusza van a Nohab mozdonyoknak, összesen 20 darabot szerzett be a MÁV az M61-es típusú dízelmozodonyokból 1963-64-ben Svédországból.
Miután a főbb vasútvonalakat villamosították az M61-es vonatokat nagy részét Tapolcára államosították, így ezt követően szinte kizárólag a Balaton északi partján volt lehetőség találkozni vele. Az emlékhelyen egy M61 004-es mozdony látható, mely visszakapta a gyártáskori festését.
A Nohab-ok legendás vonatok. A hatvanas években a MÁV 20 darabot szerzett be az áramvonalas svéd dízelekből, sokfelé jártak, egy ilyen ütötte el Latinovits Zoltánt is, de aztán valahogy kiszorultak az északi partra, mindig ott jártak a Balaton felett, és a képük összeforrt a nyárral, a tóval meg a nyaralással.
Ez a példány, amelyik a tapolcai vasútállomás egyik oldalán látható, pont az a vonat, amelyik kisiklott Badacsonylábdihegynél, mikor a vihar fákat döntött a sínekre. A sérült mozdony elejét levágták, újrafestették az eredeti gyári színekre, és most mint egy fémmúmia, ott áll emlékül őrt önmagának. Érdekes meglátogatni, műszaki és történelmi emlék egyszemélyben.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 19 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.