Esze Tamás szülőfalujában, születésének 300. évfordulóján emeltek szobrot. A róla elnevezett parkban tekinthetitek meg alakját, melyet Németh Mihály alkotott meg. Felállítására1966. szeptember 25-én került sor.
Tarpa gazdag szobrokban, meg történelmi emlékekben is, de nyilván mindenkinek Esze Tamás jut róla az eszébe, a jobbágy, aki itt született és aki aztán a kuruc brigadérosságig vitte. Ő ment Lengyelországba hazahívni Rákóczi Ferencet is. Most itt áll szűkebb hazájában, a róla elnevezett parkban és mészkőben marad, ezt állította emlékül róla az utókor.