A ma Tatabánya városi jelképévé nőtt Turul emlékmű többeket is megérintett. Többek között Jókai is foglalkozott vele írásaiban, valamint Feszty Árpád meg is festette, melyet az Észak-Komáromi Duna Múzeumban tekinthetünk meg. (Másolata a tatabányai városháza nagytermében látható.
) A turul motívum meghatározó szerepét az is bizonyítja, hogy a Tatabánya címerében is feltűnik, valamit az utóbbi években fesztiválokat, parkokat és túraútvonalakat szerveztek és építettek köré.
Többször, több évszakban is sikerült már meglátogatnunk a Turul madarat Tatabányán. Régebben túrák alkalmával lépcsőn közelítettük meg a szobrot és a Barlangot, mostanában autóval mentünk fel. Közelben lakunk, így a távol lakó ismerőseinknek ezt a helyet alkalomszerűen megmutattuk.
Mindig is szerettem itt időzni, távolból nézni Tatabánya városát, innen ellátni még Vértesszőlősre is. Az utóbbi években sok újdonság lett a szobor környékén, értem itt a Gerecse kapuját, büféket (ahol isteni finom a fagyi) - elég rendezett lett a környezete. Elindulhatunk a szobortól a Szelim - barlanghoz, Ranzinger kilátóhoz, mi kellemes sétára van. Piknikezhetünk, családdal sütögethetünk is - adottak a lehetőségek.
Azért a tatabányai turulhoz néha illik elmenni. . . ma úgy jött a programba, hogy a vértesszőlősi előember zárva volt délután, bosszankodtam, és mondtam, hogy sebaj, akkor lesz helyette ma turul, az mindig nyitva van.
Régi képek tanúsága szerint valaha egy nagyobb létszámú vak osztályt is felhoztam/tunk ide egy kirándulás alkalmával, sőt még a barlangba is lementünk, most elképedve néztem, hogy hogyan mertük akkor ezt megcsinálni, mert azért ez így elég veszélyes hely. Mármint vakon főleg. Szóval a koronás madár itt integet a szárnyával a völgyben autózóknak. Azóta, mióta ZigZag itt járt, felépült a látogatóközpont, van rendes, igaz, fizetős mosdó is, meg egy egészen színvonalasnak látszó étterem vagy bisztróféle is mellette. A parkoló meg szépen kiépített. Amúgy fentről pazar kilátás nyílig az egykori bányavárosra.
Ha az M1-es autópályán vagy az 1-es főúton utazunk, már messziről látható a Kő-hegy tetején Tatabánya határában a hatalmas turulmadár szobra. Gyalogosan kirándulva egy elég meredek hosszú lépcsős feljárón vagy sokkal kényelmesebben autóval a Panoráma úton lehet megközelíteni.
Idő szűkében ezúttal autóval voltam, de sok évvel ezelőtt már gyalogosan is megtettem ezt az utat, nem is egyszer. Szabadon látogatható, nincs körbekerítve a hely. A környéken hatalmas építkezés zajlott ottjártamkor, érdekes, hogy ekkora és ilyen típusú beruházás (étterem vagy szálloda lesz? ? ) a természetvédelmi körzetben hogyan valósulhat meg, no mindegy. Tehát a parkolás emiatt problémás és hatalmas volt a sár, de amúgy a turlhoz nagyon közel le lehet parkolni, csak pár lépést kell gyalogolni. Az 1896-os Millenniumi emlékév keretében jött a turulszobor elkészítésének gondolata, de végül csak 1907-ben valósult meg. A kommunizmus idején erősen fontolgatták a lebontását és megsemmisítését, de szerencsére "megúszta". A 90-es évek elején felújították, megszépítették a szobrot és talapzatát. A bronzból készült madár szárnyainak fesztávolsága 15 méter, ezzel Európa egyik legnagyobb méretű madárszobra. Fején aranyozott szent korona, historizáló stílusban készült. Alkotója Donáth Gyula szobrászművész, aki a budai Várban a sikló állomásnál lévő nagyon hasonló turulszobrot is készítette, azonban az sokkal kisebb. A szobor mögött túraútvonalak indulnak a hegyekbe. Pár perces sétával érhető el a szobortól a közeli Szelim-barlang.