Kanalas Sándor a fából faragott szobor alkotója, kinek művét 2018. november 29-én avatták fel, a 400 éve történt bánhidai újra betelepítés alkalmából. A tető alatt egy férfit és egy nőt láthattok.
A "lakosságcsere", ki- meg betelepülés, sokszor negatív, máskor meg pozitív fogalmak, ez a szobor is valahogy ezzel kapcsolatos. Mióta a történelmünket ismerjük, azóta népeket, népcsoportokat telepítünk ide meg oda. Tatabánya, mielőtt hirtelen bányászváros lett, három falucskából állt, azaz ezek voltak a területén, úgy mint Alsógalla, Felsőgalla, meg Bánhida.
400 évvel ezelőtt - ismert okokból - újratelepítették ide Bánhida lakosságát az elnéptelenedés után, ezek a - ki tudja, honnan jött - parasztok is ennek a nagy nemzeti sakkjátszámnak a figurái. Nem tudom, hogy örültek-e neki, hogy ide kellett települniük, de remélem, hogy igen. Ennek állít emléket ez a faragott szobor, a művész Kanalas Sándor erdélyi fafaragó, a megrendelő meg a Visegrádi család volt, a befogadó közeg meg Tatabánya.