Telkibánya fölé magasodó, messziről is jól látható a gótikus stílusú Vártemplom. Első írásos emlékek a 15.század közepéről származnak. Központi szerepet játszott a település életében.
A fehér templom a hegyen és körülötte a lazán rendezetlen temető mindenhonnan magára vonzza a tekintetet. Ki tudna ellenállni, hogy fel ne menjen ide? Igen ám, de egy dolog a temető, meg egy dolog a templom. . . és bizony jártam már pórul nem is egyszer, hogy nem jutottam be.
De most, miután egyedül bóklásztam a temetőbe, azért csak benyitok, általában minden templomba bepróbálkozom, és lám-lám, az ajtó simán kinyílt. Na, micsoda öröm! Egy hölgy takarított bent, megkérdeztem illőn, azt mondta, hogy szerencsém van, hogy öreganyámnak szólítottam, mert különben bekapott volna. Így meg simán bementem, és azt mondta, hogy járjak csak kedvemre. Úgy is tettem. Láthatod, hogy klasszikus református templom, hatalmas belső térrel, és szokatlan módon oszlopok tartják a belső boltozatát is. Persze a nagy tér ezt indokolja is. Különleges a karzatra vezető lépcső is. Nagyon kellemes kis látogatás volt, a hölgy nem volt odavalósi, pedig faggattam volna még helyi dolgokról, de így csak kedélyesen elbeszélgettünk. Amúgy meg mintha egyedül lettem volna. Nézd meg, nagyon szép hangulatokat rejt!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.