Kihagyhatatlan 2023. június 11.a párjával járt itt
Végre-valahára! ! Sikerült meglátogatnom az ország összes Ulmer Schachtelét! Ez volt a tizedik és már nagyon hiányzott! Sokszor éreztem az utcán a szembejövők arcából a megvető tekintetet, hogy nahát, aztán te is vagyol ám egy nagy kiránduló, hogy még Tevelen sem voltál soha! És nyilván nem is élhettem tovább ezzel a tudattal.
Szóval, akkor ma Tevel, és ott az svábok hajójának felkutatása! Ha valaki keresné, a templom egy dombon van fent, ez a kis emlékegyüttes, aminek az ulmi tutaj is része, lent van a völgyben, pont alatta. Többféle nemzetiségből tevődik össze a falu őslakossága, a svábok csak az egyik rész, a bukovinai székelyek a másik, a Felvidékről hazatoloncolt magyarok meg a harmadik összetevője a helyi közösségnek. Szóval, ez egy falu hányatott sorsú népcsoportoknak, embereknek. Remélem, már megnyugodtak és a sok telepítgetés után vígan keverednek egymással. A hajó meg ott áll az állványon, kis koszorúkat is elhelyeztek benne, meg rongáltak is rajta valamit a gonoszok, letörték a kis ajtókat például. De még áll, tartja magát, sokat sodorták a vizek meg a történelem viharai, azt pár mai rongálót is túléli valahogy talán.