A rögzített cím kissé félrevezető, itt nem csak magyar királyokról van szó, hanem kalózokról és indiánokról is, és ráadásul elég kevert módon, vegyesen. Egy idősebb úr ül lent a földszinten egy nagyon szűk kis fülkében, és rögtön mondani is kezdi, hogy itt három kiállításról van ám szó, dél-amerikai indiánok, híres kalózok és magyar királyok. És meg a legszebb buta arcommal, hogy akkor külön kell jegyet venni a háromra, vagy egyszerre lehet mindenre? Hát egy térben van! Mindhárom egy térben van, mondta többször is az ember, magyarázatképpen. Én hajlott koromra való tekintettel 1300-ért bejutottam. Menjek csak fel az emeletre bátram ott lesz aztán a nagy kiállítás! Nos igen. Ahogy felmászol,, tényleg, jobbra-balra egyenes meg zegzugos falak mentén felöltöztetett óriásbabák állnak, jobbra célszerűbb kezdeni, úgy kronologikusabb, Akkor kb. a honfoglalásnál kezdődik a vezéreink sora. Ha balra mész, egyből a végére érsz, és Mátyás után már jönnek is a kalózok. De egyébként van hozzá hangalámondás is. Az szépen időrendi, bekapcsol a mondógép, és Gézánál kezdődik minden. Valamelyest jártas vagyok a történelemben, szóval, csak bámésztam, meg hallgattam, hogy ilyen töményen mennyire horrorisztikus az egész. Lehet, a látogatókat ez vonzza inkább. Szóval, jelentősen felülreprezentált a szövegben a rablás, az ölés, a leigázás, felnégyelés, darabok többfelé rohasztása, kézlevágás, testvérharc, megvakítás, rabszolgaság. . . stb. Valószínűleg ez közelebb áll az igazsághoz, mint a daliás, nemes, pompás királyokról szóló szalontörténelem. A valóság meg inkább a halálhörgés és csurom vér. Egyébként szinte végig Mike Oldfield zenéje szól aláfestésnek, ha jól érzékeltem, zömében a Voyager albumról. Na, és a remek királyok között vannak azért itt-ott délamerikai zsugorított fejek, lándzsák, szobrocskák is. Meg a félkör híres kalóz, mire odaérsz, rájössz, hogy tetteik, erkölcseik alapján, hmmm. . . alig különböznek a koronás főktől. De nem akarok senkit lebeszélni róla, ha arra jár, menjen be, menjen fel, és értékelje magának, ahogy akarja.