A tinnyei I. világháborús emlékmű Borbás Dorka munkája, melyet 2019. szeptember 27-én emeltek fel. Az emlékmű nem a szokványos szobrok kategóriáját bővíti, hisz egy könyvet ábrázol. A megdőlt történelemkönyv az 1914 és 1918 évszámokat viseli, valamint egy bakát ábrázol - ez utóbbit egyébként Borbás Márton készítette.
Hű, hát ha mindig ilyen részletesen előzetesen ismerteti a művet maga az ittjartam a felvezető adatokkal, nekünk nem is marad ide mást írni, csak azt, hogy "igen". De viszont 100 karakternél kevesebbet meg nem fogad el az oldal. Szóval, ez egy tényleg érdekes, szokatlanul kialakított emlékmű. Ismétlés, ismétlés, ismétlés. . .
Maga az emlékmű egy könyv, amit üvegműves készített, benne üveglapokkal, kintről pedig patinázott borítóval. Nekem nem az jutott eszembe, hogy bőrkötés, hanem inkább az, hogy rozsdás vas. De mindegy is, mert abszolút jól sikerült kialakítani, figyelmet felkelteni. És sötétben világít is belülről. Nagyon sajnáltam, hogy nappal voltam itt. Valahol ki kéne venni Tinnyén egy szobát egy éjszakára. . .