A Szirmay-Waldbott kastély Tolcsva falu 5 egykori kastélya közül az egyik, amely jelenleg igazi régi pompájában tündökölhet, a teljes körű állami felújításnak köszönhetően. A kastély rekonstrukciója pár éve készült el, a klasszicista bejáraton belépve egy kör alakú fogadócsarnokba érkezünk, innen jobbra nyílik a kávézó, amelynek pénztárában egyúttal a kastélyba szóló belépőjegyeket is megvásárolhatjuk.
Kellemes, tradicionális, nyugodt kávéházi hangulatot árasztanak a sötétbarna kerek asztalok és a székek. A fal menti polcokon ismeretterjesztő kiadványok a kastélyról és a környék egyéb látnivalóiról, de jelentős helyet kaptak a helyi palackozott borok is, amelyekből elég sokféle kapható. Tetszett, hogy a díjnyertes borok mellett a kapott díjat, oklevelet is meg lehet nézni. Kedvező árfekvés, egy eszpresszó 350 Ft, a cappuccino 450 Ft, házi szörpök 180 Ft-ért. Ételeket nem árusítanak. A kastélynak a másik oldalon van egy különleges atmoszférájú télikertje is, fonott székekkel, de sajnos oda az italokat nem lehet átvinni. Barátságos kiszolgálás.