Törökbálint, hasonlóképpen sok Pest megyei faluhoz, svábokkal újratelepített falu. Ezek a derék emberek az országos pusztulás után a semmiből alkottak újra valamit. A bejövetelük emlékére van egy kis park, az un.
Sváb tér, ott találjuk, ahol Budaörs felől bejövünk a faluba és elérkeznénk a körforgalomhoz, ahol nagy, zöld terek nyílnak, és ott van ez a nem túl impozáns kő is, rajta egy felirat magyar és német nyelven, a nemzetiségi önkormányzat helyezte ide, de a domborművön látszik még a híres-nevezetes Ulmer Schachtel is, az a tipikus fahajó, ami ami annak idején ezerszám hozta ide Németföldről az országot újra benépesítőket.