Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
A túristvándi vízimalom 10, 5-11, 5 méteres magasságú, ipari műemlék épület a vadregényes szatmári tájon. Három alulcsapós vízikerekével egész Európában egyedülálló, a kontinens egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalma, melyet először 1315 említ írásos emlék.
A mostani állapotának őse viszont Mária Terézia korából való 1752-es levéltári anyagokhoz kötik. A napjainkban még mindig működőképes vízimalom jelenleg a malom történetét és a mesterséget bemutató múzeumként működik, amely az év minden napján funkcionál és egész évben látogatható.
Kihagyhatatlan 2022. július 12.a párjával járt itt
Nos, azt gondolom, hogy a túristváni vízimalmot mindenki megnézi, aki arra jár, miután a Nyírség egyik legismertebb nevezetessége országosan. Úgy rémlett, hogy amikor először jártam arra, talán 40-50 éve, hogy akkor jó karban volt, a lapátok, kerekek forogtak és mi fel is mehettünk a hídra, ki, a kerekek mellé.
Most ez a rész kissé korhadt volt, zárva is volt az érdeklődők előtt, a kerekek álltak, de sebaj, a tavat, azaz a duzzasztott vizet így is közbe lehet járni, nagyon szép, hangulatos hely, aztán bementünk, nagyon intim, barátságos látogatás volt, kiderült, egy rakás közös ismerősünk van az ízesen beszélő tájjellegű emberrel, hajdani rokonságom kapcsán. Jól kibeszéltük őket, távollétükben. De közben számtalan információ is ránk ragadt, ez a drága úr készégesen mesélt a malom múltjáról. , működéséről, mi meg közben bejártuk az emeleteket, tisztelegve a búza, a liszt és az emberi találékonyság előtt.