Lónyay Menyhért jelentős közéleti szereplő volt: politikusként, egyházi vezetőként és nagybirtokosként egyaránt tevékenykedett. A szobor felállítása a helyi közösség számára is szimbolikus, hiszen a Lónyay család meghatározó szerepet játszott Tuzsér életében.
A kastély, amely a család birtokában volt, és számos más történelmi emlék is a Lónyayak hagyatékát tükrözi. A család évszázadokon át támogatta a helyi református egyházat és közösségi projekteket, így mély kapcsolat alakult ki közöttük és a település lakói között.
Ezzel még Tuzsérról tartozom, amikor megnéztük egy rendkívül informatív séta keretében a Lónyai kastélyt, akkor a végén a kedves és végtelen türelemmel bíró polgármester meginvitált minket, hogy sétáljunk már egyet, nézzük meg a leereszkedő estében a Lónyay szobrot is, nem olyan régen létezik itt, parkot is avattak, lássuk hát, hogy nézett ki a vidék ura az utódok szemével.
És sötét, hideg, eső, stb. ide vagy oda, bizony szívesen elmentünk mind a nyolcan, mondjuk a képeken látszik a sötétség is, meg az eső is, de szerintem érdemes volt. Van ez a kis felvezető az ittjartamon a látványossághoz, Van itt pár mondat, csak éppen a lényeg nincs: Lónyay Menyhért volt a Magyar Királyság negyedik miniszterelnöke. Ehhez képest az, hogy ilyen-olyan földesúr volt, hát aztán. . . a park is teljesen új, nem sokan látták ezt itt előttünk. De most, hogy írtam róla, nyilván innen is sokan fognak majd odajárni. Meg nem ártana, ha valaki csinálna nappal is egy fotót róla, hátha akkor jobban látnánk.