Szűz Mária Szent Neve katolikus templom Újkígyós bemutatkozása
A templom 1858-ban épült, romantikus építészeti stílusban. Műemléki értékű. A mennyezeti freskók a nazarénus iskolai irányt tükrözik. A főoltárkép Fischer Károlynak, Munkácsy Mihály első mesterének alkotása.
Kistelepülések templomai időnként tudnak nagy meglepetéseket okozni. Újkígyóson már a római katolikus templom neve is szokatlan: Szűz Mária neve-templom vagy Szűz Mária Szent neve templom. Mi még nem találkoztunk ilyennel, pedig most, hogy utólag nyomozgattam, kiderült, több tucatnyi van az országban ezzel az elnevezéssel.
Újkígyós város önkormányzati honlapján azt írják erre utalva, hogy az 1858-ban elkészült templomot Szűz Mária védelmébe ajánlották. Amúgy meglehetősen szokványos falusi templomról van szó: egyhajós, a főbejárat fölött magasodó toronnyal, a kor jellegzetes romantikus stílusában megépítve. Amiért igazán fontosnak tartottuk, hogy a feltűnően jó állapotban lévő templomot belülről is megtekinthessük, az a mennyezeti freskókról olvasottak voltak. Eszerint ezek a képek annak a XIX. századi művészeti irányzatnak a reprezentánsai, amely céljának a középkori egyházművészet, elsősorban az 1400-as évek olasz reneszánszának áhítatos, bensőséges, lírai szellemének, egyháziasságának feltámasztását tűzte ki. Ugyancsak vonzó volt, hogy a templom patrónáját, a Boldogságos Szűz Máriát ábrázoló főoltárkép Fischer Károly gyulai festőnek, Munkácsy Mihály első mesterének alkotása. De mielőtt még a vasárnap délelőtti mise előtt mentünk volna ezeket az értékeket megnézni, kiderült, hogy Újkígyóson az adventi hagyomány szerint a templomban van a négy adventi szombaton esti műsor. Mi az első szombaton jártunk ott, de más programunk miatt a templomba csak a műsor végére értünk. Gyermekkórus énekelt éteri, tiszta, gyönyörű hangon. És a templom dugig volt az ünneplő helyiekkel. Alig fértünk be, hogy valamit mi is kapjunk ebből a különleges szépségből. És azt hallottuk valakitől, hogy a profi hangosítást és világítást a Békéscsabai Színház szakemberei szolgáltatták. A koncert után pedig a templom előtti hatalmas adventi koszorún meggyújtották az első gyertyát. Igazi közösségi élmény volt, még mi, vendégek is így érzékeltük. Örülünk, hogy ott lehettünk.