Mielőtt nekifogtam volna a Rábai cukrászda újabb értékelését megírni, elolvastam az öt évvel ezelőttit, s némi félmosollyal nyugtáztam, hogy akkor is országtortát kértem. Átlagos vagy az átlagos nem sokkal meghaladó egységekben ez biztonsági játék. Tavaly október 6-án egy szilvagombóctortát kértem, mellé meg egy vizet, összesen 990 forintot fizettem, ami korrekt díjszabásnak tűnik.
Ennek a cukrászdának a nevére nem emlékeztem, de az előző értékeléshez feltöltött fotókból ráismertem, hogy én is jártam itt. Közvetlenül mellettük található a piac egyik bejárata. Velük szemben a templomkert. Egyáltalán nem feltűnő, a bejárati ajtó belesimul a fehér falba.
Korábban a veresegyházi illetőségű Gombai Cukrászda működött itt, talán 2 éve zárhattak be. A Rábai Cukrászda szintén családi vállalkozás, ahogy magukat nevezik: kreatív & design torta-maunfaktúra, és székhelyük, ami egyben a cukrászüzem is, a közeli Sződligeten található. A fő profil előrendelt torták készítése. Többségében jól ismert sütemények, tortaszeletek sorakoztak a pultban elég nagy számosságban, árban több szelet is 400 Ft alatti sávban (310-360 Ft jellemzően), ami szerintem elég kedvező. Ebből a körből árban felfelé kilógnak a speciálisabb fajták, az ország torták itt is lényegesen drágábbak 700 Ft körüli áron. Szintén a különlegesebbek közé tartozik a nagyon csokis Don Diego, csokis-kókuszos-banános Coco Banana kerek süti vagy a mogyoróskaramellás Snickers torta. Bár jól néztek ki, de jellegtelen, karakter nélküli ízük volt. A sajtos pogácsát kimérve árusítják, különösebben nem volt emlékezetes élmény. Azért nem jó egyébként nejlonban tartani a péksüteményt, mert igaz, hogy nem szárad ki, viszont szivacsos lesz a tésztája, persze csak ha több időt tölt el bezacskóza. Ebből leht következtetni a frissességére is.
Finomak itt a sütik. Viszont tegnap, szombaton szerettem volna dobozt kérni két sütemény számára, mert biciklivel voltam. Dobozuk nem volt, s mikor kértem egy kis alufóliát, közölték, hogy nem adnak. Mi csak papírba csomagolunk - volt a válasz. Így aztán nem vettem itt sütit.
Megjegyzem, hogy a közelben két cukrászdába is bementem utána, ezekben doboz is volt, alufólia is, szatyrot is adtak. Én biztosan nem fogok soha többé ide jönni, rengeteg jó cukrászda van Vácon, ahol kedvesek is a vendéggel.
A Rábai cukrászdában elég nagy volt a forgalom ottjártam idején. Igaz, szombat volt, délelőtt s a közeli zsibongó piac biztosítja ebben az idősávban a közönséget. Úgy döntöttem, itt is kipróbálom a legújabb országtortát, az Őrség Aranyát, amit Kolonics Zoltán és Auguszt Olga szerint igencsak eltérő szintet képviselve kínálnak a különböző cukrászdák.
Mi több, az ár sem egységes. Itt 700 ft volt a sütemény, láttam már olcsóbban is. Nem volt rossz, 4 pontot mindenképpen megérdemel, de ettem a műfajban meggyőzőbbet is. Az asztal, mely a fotón látható háttérként, nem a cukrászdában van, hanem kint a piacon.