14. helyezett városi Egyéb látványosság közül
Kategória Egyéb látványosság
Hegyes torony Vác bemutatkozása
A Hegyes torony Vácon, a Liszt Ferenc sétányon található. Ez a középkori városfal legészakibb saroktornya, mely a tatárjárást követően helyreállításra került. Jelenleg laóépületként funkcionál.
Vác város főteréről sétáltam le a Duna-parti sétány irányába, amikor a Halászkert Étterem mellett lettem figyelmes erre az érdekes építményre. Utána is néztem, vajon mi lehet ez, mi a története? A történészek szerint a tatárjárás után újjáépített középkori Vác városának egyetlen fennmaradt emléke ez a Duna-parton látható, helyreállított torony és városfalrészlet.
Az egykori középkori városfal legészakibb saroktornya volt. A torony a főtéri Bécsi kapuval egy vonalban húzódik. A középkorban a városfal alatt már nem voltak lakóházak, csak a Duna. Az erődítmény szerű épületet egy ideig börtönként is használták, majd kiállítóhelynek tervezték, de ez nem valósult meg. Sokáig üresen állt. Érdekesség, hogy jelenleg nem műemlékként használják, így nem is látogatható, hanem a szomszédos lakóépület részeként, azzal összeépülve lakófunkciót kapott. Most is laknak benne. Ezért csak kívülről tekinthető meg, hacsak nem ismered a lakó-tulajdonosokat. Az eredetileg pártasorral koronázott tornyot, a későbbi kúpos tető miatt nevezték el a helyiek Hegyes toronynak.