Kihagyhatatlan 2024. december 28.csoporttal járt itt
A Budapesttől északra fekvő, kb. 34000 lakosú Vácon többször jártam már. A fővárosból kényelmesen és gyorsan elérhető akár vonattal, akár autóval. Nagyon kedvelem a szép állapotban megmaradt barokk épületeket, a Duna-parti sétányt, a piacot, az egész kisváros hangulatát.
Gyalogszerrel kényelmesen bejárható, sok a látnivaló, az egész város hangulata barátságos, a történelmi múlt és a jelenkor optimális találkozása. A belváros magja a Március 15. tér, észak felé a régi határa a Bécsi kapu volt, amelyből mára csak az oldalsó falrészek romjai maradtak meg. A belvárosban több templom és múzeum található, valamint a piac és számos érdekes, szép épület. Bármely évaszkban jó itt sétálgatni, nézelődni. Megyünk még.
Hirtelen jött szabadidőt hirtelen jött ötlet követte: Váratlan módon a délután Vácon ért bennünket Kolodko szobrokat keresgélve városi kul-túrázunk: Először: Mária Terézia mini szobra és a Váci Diadalív. De hogy jön össze a kettő? A Diadalív Mária Terézia váci látogatására épült. Innen irány egyenesen: a Főtér.
A régi kapunál megvan a Csúzlis szobor is. Vác az egyik legszínesebb város a Dunakanyarban: a főtér tele van eleven, színes-barokk műemlékekkel, békés-régi kapualjakkal. Ha már itt vagyunk, Memento Mori kiállítás: váci múmiák és befalazott kripták, nincs semmi horror, csak régmúlt idők felfedezett titkai. A keresgélésbe megéhezünk: pizza illat csábít és még nincs jó idő, de az idei első gombóc fagyin már ünnepélyesen túl vagyunk. Naplementés séta és kacsaetetés a Duna parton: gyönyörű hegyvonulatok a messzeségben, dunai csendélet a vizen. De még egy szobrocska hiányzik: Anyám tyúkja. Kutyus és Pipi ücsörögnek a vasútállomáson: Petőfi segíts! Hogy jutunk mi innen haza? ? . . . Köszönjük a szabadidő szponzorációt. Ma se unatkoztunk. . .