A váci fegyház és börtön melletti kis téren álló emlékmű terveit Philipp Frigyes főépítész készítette, a szobor Seregi György iparművész alkotása. Az alkotás egy hosszában kettéhasadt/hasított fatörzsre hasonlít, ami gyökereivel kapaszkodik a talajba. Emellett egy emberi alak sziluettje is kivehető.
Vácon, a börtön fala mellett sétálva a diadalív felé. ott riogat ez az 56-os emlékmű. Az a benyomásom, hogy a művész egy, amolyan felfújható reklám-integető oszlopról mintázta, ami sokfelé látszik az utak mellett, és a beléfújt levegő hatására mintha táncot lejtene. Fogalmazzunk úgy, hogy eléggé visszafogottan tetszett.
Módjával. Szóval, hogy ez egy fa, meg egy kicsit feszület is, itt van a váci börtön falánál, és nem tudom, mit sugall. Új hajtás tör ki a szétkorhadt fából? Emberalak lép ki belőle? Kissé összemossuk a szabadságot a kereszténységgel. Hát nem is tudom. . . de egyedi darab, az biztos. . .