Mihail Kolodko (Kolodkó Mihály) ukrán-magyar szobrászművész, aki apró szobrairől ismert, melyekkel számtalan helyen találkozhatunk Magyarországon. A váci Pannónia Ház előtt található Sajdik Ferenc gyűjteményére utaló miniszobor. A csúzlizó emberke csak deréktól felfele emelkedik ki a háromszög alakú talapzatból.
Kihagyhatatlan 2024. július 30.családjával járt itt
A Pannónia Ház előtt bukkantunk a váci három Kolodko miniszobor egyikére. A Sajdik Ferenc gyűjteményére utaló mini remekmű a Március 15. tér végében pózol.
Kihagyhatatlan 2023. március 19.a párjával járt itt
Mi még sosem láttunk Kolodkó Mihálytól miniszobrot, és a Vácott lévő háromból is csak egyet, a főtéren - Magyarország egyetlen háromszög alakú barokk terének csücskében lévő Csúzlist (de Csúzli-nak is nevezik, miként itt is) sikerült megtalálnunk.
Olvasmányainkból tudjuk, hogy Kolodkó gyakran gerilla módon, titokban, meglepetést okozva helyezi ki picurka szobrait, de ez itt nem lehetséges, mert a csúzlizó kis figura egy szépen kidolgozott mészkő talapzaton található. És arról is találtunk infót, hogy az ismert gerillaszobrász ezt a kis szobrocskát kifejezetten Vác számára készítette. Titokról, titkolózásról tehát itt szó sem lehetett. A 2021 nyarán elhelyezett miniszobor a főtér közepét, mások szerint a tér túlsó szélén lévő Fehérek templomát célozza csúzlijával. Szerintünk viszont fontosabb, hogy a humoros kis alak a Pannónia Ház bejáratánál kapott helyet, ahol Sajdik Ferenc karikaturista gyűjteményes kiállítása található. Ezzel kapcsolatban valahol ezt a leírást találtuk az összefüggésekről: Kevesen tudják, de Sajdik Ferenc szobrokat is készített, ezek közül egyik volt a Csúzli. Az ifjú Kolodkó Mihályt megihlette a történet, így találkozott a két művész egy miniszoborban. Mi pedig örömmel találkoztunk mindkettejükkel!
Pár lépéssel arrébb megkérdeztem valakit, láthatóleg helybélit, hogy hol is van ez a Köztársaság út, és talán erre van a téren a Kolodko-szobor is? Nem tudom, nem vagyok idevalósi, mondta a láthatóan helybéli. Egyébként éppen a Köztársaság úton voltunk, mint kiderült, pár lépésre a csúzlis szobortól.
De ezzel szinte mindig így járok. . . megyek az utcán, és jönnek szembe mindenhol a nemidevalók. A csúzlis szobor egy háromszög alapú talapzaton áll, azaz csak deréktól emelkedik ki belőle, kétségtelen a Sajdik-beütés, be is mentem megcsodálni a varázslatos tündérkertet a Sajdik-múzeum kertjébe, szóval, átnéztem a kisfickó irányzékán, hogy mit is céloz, és úgy láttám, hogy a tér túlsó felén lévő templomot. A kis csibész!
A 3. váci miniszobor Kolodko Mihály alkotóműhelyéből a város szívében, a Főtéren található, a Pannónia Ház előtt. Egy csúzlizó emberkét ábrázol, de csak mellközéptől felfelé. A kis bronzalkotás Sajdik Ferenc gyűjteményére utalás, amely a Pannónia Házban kerül - új helyszínen - bemutatásra.
Ahogy a váci múzeumi beszámolóban olvasható: Sajdik Ferenc állandó életmű kiállítása Vácott, az ország legszebb barokk terén nyílt meg. "Sajdik mesevárosa, girbe-gurba házai, hósapkás, pirostetős, hagymakupolás saroktornyai felidézik azokat a kultúrtörténeti emlékeket, melyeken jókat nevetve, szórakoztatva ismerhetjük meg a várost. A képeken életre kel Vác történelme Sajdik Ferenc humoros, néhol fanyar bemutatásában. Alkotásain tetten érhető a Pom-Pom mesék világa, Gombóc Artúr kalandjai és a nagy Ho-ho-horgász váci adaptációja. A képekhez kapcsolódó történetek még színesebbé, gazdagabbá teszik az élményt. "
Kolodko Mihály már korábban is merített szobrainak témájához Sajdik alkotásokból, gondoljunk csak a Főkukacra (Nagy Ho-ho-horgász) a budai rakparton vagy Gombóc Artúrra Tihanyban.