Kihagyhatatlan 2024. decemberben, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2024. december 28.
Ugor szokta írni, hogy milyen fura, amikor nincsenek értékelések egy adott nevezetes helyről. Nos, a Fehérek temploma esetében én is csak ezt tudom megismételni, hiszen Vác egyik meghatározó látnivalójáról van szó, amely a város főterén található. Tehát ha valaki Vácott jár, akkor valóban kihagyhatatlan nevezetesség. A "hivatalos" neve egyébként Győzelemről nevezett Szűz Mária-templom, ahogy neve is jelzi, Szűz Mária a védőszentje. 1699-ben kezdték építeni, amely több mint egy fél évszázadon keresztül tartott, hiszen csak 1755-ben avatták fel. Eredetileg a domonkos rendhez, az ún. "fehér barátokhoz" tartozott a templom, innen kapta a közismert elnevezését. Barokk és rokokó stílusjegyeket fedezhetünk fel a monumentális épület külső és belső megjelenésén. A templomot az 1990-es években felújították, ekkor találták meg a templomtorony alatt befalazott ajtó mögött a kriptát, ahol összesen kétszázhatvanöt díszes koporsóra bukkantak, amelyekben jó állapotban megmaradt, természetes módon mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett emberi maradványokat találtak. A múmiákat a Memento Mori kiállítás mutatja be a Tragor Ignác Múzeum keretében szintén a téren a bal oldalon lévő egyik épületben, annak pincéjében.