A váci Géza király tér alatt található az egykori Váci vár központja. Itt állt az a székesegyház is, melyet I. Géza király építtetett gótikus stílusban és elpusztult az 1241-es tatár pusztításkor. A király újjáépíttette a templomot, majd várfalat emeltetett köré. A templom a török hódoltság pusztításait már nem élte túl.
Jelenleg is folyik az egykori várbeli épületek és védőművek régészeti feltárása. A barbakán maradványait a középiskola udvarán tekinthetjük meg. A terasz falán I. Géza király szobra áll 2000 óta, akit a székesegyházban temettek el 1077-ben. A vár összefüggő falait a Duna felőli oldalon láthatjuk, ám a városi védőművekből egyedül a Hegyes-torony maradt fenn egy lakóház sarkába beépítve.
Visszajáró utazó vagyok Vácott, de őszintén szólva eddig nem tudtam róla, hogy van vára is Vácnak, pontosabban már csak várrom, de azért mégsem nevezném hitványnak, hiszen történelmi szempontból igencsak érdekesnek mondható. Vác már Szent István királyunk idején jelentős kereskedőváros és egyházi központ volt, a vár pedig egy másik Árpád-házi királyunk, I.
Géza nevéhez köthető, akit itt temettek el 1077-ben. Vác kedvelt lakóhelye volt, itt hunyt el. A középkorban a Duna-felől Vác erős védelmet nyújtó várfallal volt körbevéve, a római limesek vonalán, az ún. külsővár mellett egy belsővár is kiépült. A vár 1684-ben semmisült meg. Lerombolását Abdurrahman budai pasa rendelte el, aki meg akarta akadályozni, hogy a császári seregek használni tudják a későbbiekben. A terv mondhatni túlságosan is jól sikerült, hiszen két év múlva végleg felszabadult Vác a török megszállás alól, az ország teljes területéről sikerült őket kiűzni, azonban az egykori Duna-parti várat soha többé nem építették vissza. A település déli részén, a Szent Kereszt Ferences templom körül láthatjuk a vár maradványait. A templomot Vártemplomnak és Barátok templomának is hívják a helyiek, amelyhez a part felől a Várlépcső vezet fel. I Géza király várfal tetején álló, Duna és az ég felé tekintő szobra különlegesen hatásos látnivaló (ld. fotók). Ha jól láttam, jelenleg is folynak ásatások vagy felújítások, mert a Várdomb egy része le van zárva. A templom előtti téren is munkálatok zajlanak, útfelújítás, inkább még csak kezdeti állapotban. Szóval jó nagy sár volt. I. Géza sírhelye sincs már meg és maradványait sem sikerült megtalálni, mivel a sírhelyéül szolgáló régi bazilikát teljesen, az alapokig visszabontották, és helyére építették fel a ferencesek a XVIII. században a ma is látható templomot.