A megye egyik legjelentősebb műemlék épületében működő intézmény elsődleges feladata a Rákóczi-kor kutatása, a szabadságharc emlékének és kuruc hagyományoknak az ápolása. Az országosan is egyedülálló múzeum kiállításai a várkastély egykori berendezését, valamint Rákóczi fejedelem korát mutatják be.
Nyitva tartás:Ideiglenesen zárva. KiállításokVay család történeteRákóczi állama és gazdaságaFelső-tiszavidék szerepe a Rákóczi szabadságharcbanXVIII-XIX. századi főúri bútorok
Kár lenne Vajáról úgy elmenni, hogy ne néznénk meg a kastélymúzeumot, én majdnem mégis megtettem. Kigyönyörködtem magam a templomban, aztán, mint ki jól végezte dolgát, bepattantam a kocsiba, és robogtam is el Vajáról. Pár kilométer után aztán súlyos szemrehányásokkal illetem magamat, még szerencse, hogy nem ült más az autóban, mert belepirult volna, szóval, gyorsan visszafordultam, aztán irány egyenesen a kastély!
Jellemző az eszetlenségre, hogy kb. 100 méterre van a templomtól, ahol korábban álltam, tehát ugyanoda mentem vissza. De legalább nem nyomaszt a lelkiismeret. Három hölgy ült a portán, talán kicsit meg is lepődtek, hogy jött itt egy ilyen, mint én. Megegyeztünk, hogy látni jöttem, aztán szabadon engedtek. Így zavartalanul kószálhattam az emeleteken, bekukkantottam mindenhová, ahová csak lehetett, készítettem is pár fotót az ittjartamnak, ez itt a Vay-család története, meg a vidék szerepe a kuruc-korban, tulajdonképpen erről szól az egész, kár lenne kihagyni. A kertben is érdemes sétálni, ott van a szoborpark, azért állítólag külön kell fizetni a net szerint, de fogalmam sincs, hogy a gyakorlatban ezt hogy raelizálják vagy kontrolálják. Szóval, szép élmény, ha nem voltál még itt, csak hajrá!
Kihagyhatatlan 2022. október 16.a párjával járt itt
A kastély és a kertje is szépen rendben van tartva. Sokrétű a kiállítás, rengeteg információs anyagot tartalmaz a Vay családról, a korról és a kastélyról. Különlegesen szép a földszinten a kandalló és az emeleten az egész mennyezetet betakaró festmény. Feltétlen megtekintésre ajánlom!
Kihagyhatatlan 2018. augusztus 26.a párjával járt itt
A páromat nagyon lenyűgözte ez a múzeum,mert történelmet szeretjük,nagyon gazdag kiállitás,minden részletesen illusztrálva. Rengeteget olvastunk,sok mindent megtudtunk,láttunk az adott korrol-hogyII. Rákóczi Ferenc itt is megfordult. Történelem része ez a hely. Mindenkinek ajánlom hogy megnézze ezt a várat.