Erről sem szóltam egy szót sem, aztán lassan el is felejtődik. . . szóval, ez úgy kerül ide, hogy van a fantasztikus, csodálatos vámosatyai Árpád-kori templom, de ott nem tudsz hol parkolni, több autóval meg pláne nem. Így aztán átgurulsz ide a történelmi emlékpark elé, mert itt azért van elég hely, 50-100 méter a templom.
És ha már itt vagy, itt szállsz ki, akkor megnézed ezt is, Nem olyan csodálatos, mint a templom, de azért mégis egy dicséretes próbálkozás. Itt volt egykor a vám, ide került tehát kissé zsúfolva, vagyis kissé áttekinthetetlenül minden, mohácsi vész, falu címere, stilizált vámsorompó, Rákóczi, 1848, Kölcsey is közel van meg Szatmárcseke, tehát némi csónakos-fejfás orientáció is van, meg Székelyföld is távol van, tehát mindenféle kopjafák, amiket, mint tudjuk, előbb vagy utóbb kikezd az időjárás, és lehet majd pótolni a pótolhatót.